Ulf Kristersson: Deras förslag liknar ett hädelseförbud

Statsminister Ulf Kristersson (M) avfärdar helt kraven från oppositionen om att regeringen bör se över om koranbränningar kan rymmas inom lagen om hets mot folkgrupp.
– Det liknar hädelseförbud och sådana saker, säger han till GP.

ANNONS
|

På onsdagsförmiddagen riktade partiledarna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett gemensamt krav på statsminister Ulf Kristersson (M).

De rödgröna partierna anser att statsministern är för passiv och påpekade att Danmark redan vidtagit åtgärder, med anledning av den eskalerande korankrisen.

Partiledarna kräver nu att regeringens pågående utredning om förändringar i ordningslagen också ska titta på om lagen om hets mot folkgrupp kan uppdateras, så att vissa koranbränningar kan stoppas.

– Om man hittar en väg fram i hets mot folkgrupp så riktar det sig specifikt in på den frågan. Risken med ordningslagen är att det blir en mängd aktioner som skulle bli förbjudna. Protester mot kriget i Ukraina eller kvinnoförtrycket i Iran. Det skulle bli väldigt brett, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

ANNONS

Men kraven avfärdas helt av statsminister Ulf Kristersson i intervju med GP.

– Jag tycker att det är ett rätt obegripligt påpekande. De är alltså beredda att gå in och göra generella förbud som liknar hädelseförbud och sådana saker, säger han.

Med hädelse menas att kränka något som anses vara heligt. I Sverige fanns tidigare ett skydd mot religionskränkning men det avskaffades 1970.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Vill väga in säkerhetsintressen

Det som S, V och MP vill utreda skulle kunna innebära stora ingrepp i rätten att ha en religion såväl som att kritisera en religion, menar Ulf Kristersson. Han anser att det eventuellt skulle kunna röra sig om en grundlagsändring.

– Den vägen ser vi inte framför oss. Vi är väldigt måna om att stå upp för svensk yttrandefrihet, rätten att ha en religion och rätten att kritisera en religion, men att kunna väga in svenska nationella säkerhetsintressen och ordningsstörningar av trafikslag som vi ungefär har i dag, säger han.

Ulf Kristersson påpekar att det redan finns en lagstiftning om hets mot folkgrupp och att det utifrån det brottet pågår flera förundersökningar om koranbränningar.

– Vi brukar inte gripa in i pågående rättsprocesser. Jag tycker de hoppar i galen tunna helt enkelt, säger han.

ANNONS
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid höstens första partiledardebatt i riksdagen under onsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

Har inte SD:s stöd

Regeringen vill se över en ändring i ordningslagen, som skulle kunna göra att polisen får lov att handlägga en ansökan utifrån säkerhetsläge. I dag saknas den möjligheten.

Samtidigt har regeringens stödparti Sverigedemokraterna motsatt sig en sådan ändring. Något beslut i närtid lär dock inte ske, då utredningen ska återrapporteras först i maj 2024.

– Det vi gör är en försiktig och målinriktad möjlighet att i en utredning titta på om man ska kunna väga in även andra säkerhetshot, än bara smittspridning och trafikstörningar. Det är en seriös fråga tycker jag, säger Ulf Kristersson.

Oppositionen anser att den ändringen i ordningslagen som ni utreder ger möjlighet för utländska intressen att påverka bedömningen om vad som tillåts eller ej?

– Det är ännu mer obegripligt. En slags hädelselagstiftning, då skulle man per definition säga att länder som inte tycker att man får kritisera en viss religion får genomslag i svensk lagstiftning. Däremot har jag sagt att vi måste kunna förena en mycket bred svensk yttrandefrihet med svenska säkerhetsintressen.

Utan att nämna någon vid namn betonar Ulf Kristersson att dagens lagstiftning har en lucka som nu utnyttjas av personer från andra länder för att främja sina egna intressen.

ANNONS

– Var det verkligen avsikten att vem som helst kan komma till Sverige och göra nästan vad som helst, och dra in i Sverige i vilka konflikter som helst, till och med skaffa verkställighetshinder för en kommande utvisning i skydd av svensk yttrandefrihet?

LÄS MER:Regeringen öppnar för ändring av ordningslagen efter korankrisen

LÄS MER:Rödgröna kravet: Utred om koranbränning kan vara hets mot folkgrupp

LÄS MER:Åkesson bryter tystnaden om Jomshofs Muhammedkritik

ANNONS