Statsminister Ulf Kristersson menar att ett förbud mot att bränna koranen inte är aktuellt, men att han kan förstå att det upprör.
Statsminister Ulf Kristersson menar att ett förbud mot att bränna koranen inte är aktuellt, men att han kan förstå att det upprör. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ulf Kristersson: Förbud mot koranbränningar inte aktuellt

Ett förbud mot koranbränning är inte aktuellt, säger statsminister Ulf Kristersson till Expressen efter Erdogans utspel om det svenska Nato-medlemskapet.
– Jag är övertygad om att vår överenskommelse gäller. Vi har inte fått några tecken på att den inte gäller, säger han till tidningen.

ANNONS
|

Den turkiske presidenten säger att så länge Sverige tillåter att koranen bränns och förstörs kommer Turkiet inte att säga ja till Sveriges Natoansökan.

Nu säger statsminister Ulf Kristersson att det nya kravet inte påverkar den svenska Natoprocessen och att ett förbud mot att bränna koraner inte är aktuellt.

– Jag har förståelse för att de i det här fallet är rätt upprörda när man har låtsasavrättningar av dockor och bränner Koranen utanför turkiska ambassaden. Men det reglerar inte vår överenskommelse med Turkiet, säger han till Expressen.

”Lätt att förstå”

Han är övertygad om att överenskommelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet fortfarande gäller.

– När Sverige i Turkiets ögon gör saker som är direkt riktat som förolämpningar mot Turkiet och mot muslimer. Då reagerar de med hårda ord tillbaka. Jag tycker att det på ett mänskligt plan är lätt att förstå. Men det ändrar inte formaliteten, säger statsministern till tidningen.

ANNONS

Han menar att den breda definitionen av yttrandefrihet i Sverige är bra, men att den också kräver att man tar ansvar.

Kyla ned situationen

Tobias Billström säger till TT att Sverige har levererat resultat i samtliga delar av överenskommelsen som slutits mellan Sverige, Finland och Turkiet om Natointräde.

– Vi fortsätter att implementera den. Religion är inte en del av överenskommelsen, med det sagt har jag förståelse för att man från turkisk sida är upprörda över vad som förvisso var lagligt men för den sakens skull inte respektfullt.

TT: Du tolkar inte hans uttalande som att dörren är stängd för Sverige om vi inte förbjuder att man bränner heliga skrifter?

– Vad som nu behövs är att situationen kyls ned på alla sidor, vi fortsätter samtalen med Turkiet om implementeringen av den här överenskommelsen på tjänstemannanivå. Det är en viktig och angelägen uppgift att det här blir genomfört.

Samtalen på ministernivå har dock pausats.

"Kompromissar inte"

Tobias Billström lyfter fram att Sverige har en långtgående yttrandefrihetsgrundlag.

TT: Vad är viktigast, ett Nato-inträde eller en stark yttrandefrihet?

– Vi kompromissar inte med yttrandefriheten, det är väldigt tydligt vad som krävs för att Sverige ska bli medlemmar i Nato och det är att vi uppfyller kraven som står i det trilaterala memorandumet. Och det kommer vi att göra inom de ramarna som sätts av vår konstitution, vår lagstiftning och principer för rättssäkerheten.

ANNONS

Sverigedemokraten Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, sade i en intervju med Dagens industri att Sverige aldrig får böja sig för turkiska hot mot svensk åsikts- och yttrandefrihet. Om att bränna koraner sade han: "blir de upprörda, elda hundra till."

TT: Hur påverkas Natoprocessen av att regeringen samarbetar med ett islamkritiskt parti som Sverigedemokraterna?

– Sverigedemokraterna har varit mycket tydliga redan från första dagen då den här regeringen bildades med att man stödjer att Sverige ska bli medlemmar i Nato, säger Tobias Billström.

LÄS MER:Turkiet säger nej till svensk Nato-ansökan så länge koranbränningar tillåts

LÄS MER:Här är turerna i Natobråket med Turkiet

LÄS MER:Kristersson: ”Nyttiga idioter för krafter som vill Sverige illa”

ANNONS