57-årige David Bennett har fått ett nytt hjärta, ett grishjärta, vid en transplantation i Baltimore i USA. Bild från i fredags.
57-årige David Bennett har fått ett nytt hjärta, ett grishjärta, vid en transplantation i Baltimore i USA. Bild från i fredags. Bild: Mark Teske/University of Maryland School of Medicine (via AP)

Unik hjärttransplantation väcker hopp

Hoppet om att i framtiden kunna rädda människoliv med djurorgan ökar.
För första gången har en människa fått ett grishjärta – och överlevt själva operationen.
– Ett litet, men betydelsefullt steg, säger överläkare Lars Wennberg

ANNONS
|

Hjärttransplantationen genomfördes i Baltimore i USA i fredags. Den 57-årige patienten uppgavs må förhållandevis bra efter operationen.

Lars Wennberg, docent och överläkare på transplantationskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, pekar på att detta är första gången ett genetiskt modifierat djurorgan, som är direkt livsuppehållande, transplanterats till en allvarligt sjuk människa.

– Patientens liv är beroende av att det transplanterade hjärtat fungerar och något sådant har man aldrig provat tidigare, säger Wennberg.

Hopp för framtiden

Hoppet är att man i framtiden ska kunna lösa organbrist och rädda människoliv med hjälp av djurorgan.

– Att göra det i stor skala på många patienter, dit är det sannolikt långt kvar, säger Wennberg.

ANNONS

I Sverige råder stor brist på organ. Vid årsskiftet fanns ett behov av 845 organ, enligt Socialstyrelsen.

En person kan ha behov av flera organ, men omkring 800 personer bedöms stå på väntelistan för att få ett organ inopererat, de allra flesta på en njure. Antalet som väntade på till exempel ett nytt hjärta var 16.

Under 2021 har 33 personer i kön avlidit och 76 strukits permanent från listan, enligt siffror från Scandictransplant.

Under förra året användes organ från 192 avlidna donatorer. Det var 18 fler än under 2020.

Lyckad på sikt?

När det gäller operationen i Baltimore understryker Wennberg att man ännu bara har korttidsresultat. Enligt rapporterna därifrån stöds patientens transplanterade hjärta fortfarande av mekaniska pumpar, påpekar han.

– Vi måste se långtidsresultaten. Om det transplanterade grishjärtat kan fungera tillräckligt väl under en längre tid och om patienten kan komma ur sängen och lämna sjukhuset, det vet vi ju ännu väldigt lite om, säger Wennberg.

Framgången hittills består också i att mottagarens immunförsvar inte stött bort grishjärtat på det hyperakuta sätt som skulle kunna ha varit fallet om det inte kommit från en genetiskt manipulerad gris.

Sista chansen

I höstas transplanterades i USA en njure från en genmanipulerad gris till en redan avliden patient utan att omedelbart stötas bort. Det ledde till att amerikanska myndigheter gav klartecken för transplantationen av grishjärtat.

ANNONS

Den njuren placerades dock utanför kroppen till skillnad från förra veckans hjärttransplantation, där patientens egna sjuka hjärta avlägsnades och ersattes med ett grishjärta.

– Det är precis som man gör en hjärttransplantation från en människa till en människa, fast man tagit ett grishjärta i stället, så det är ytterligare ett viktigt steg framåt i utvecklingen, säger Wennberg.

Hjärtpatienten David Bennett uppgav inför operationen i Baltimore att valet stod mellan att dö och att genomföra transplantationen.

ANNONS