Uppgifter: Toppmilitär anhållen

En svensk toppmilitär sitter anhållen misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, rapporterar Expressen. Det var tidigt på tisdagsmorgonen som mannen och hans fru ska ha gripits vid en Säporazzia i Stockholmsområdet.
– Utredningen är inne i ett känsligt läge, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till Expressen.

ANNONS
|

Två personer anhölls under tisdagsmorgonen misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, vilket Åklagarmyndigheten skrev i ett pressmeddelande under tisdagen.

Enligt Expressen är det en svensk toppmilitär som nu sitter anhållen. De skriver att fallet är omgärdat av så sträng sekretess att Säpo sköter bevakningen och kontrollerar de misstänktas mat.

Tidningen rapporterar att mannen har en lång karriär inom Försvarsmakten men att han för närvarande upprätthåller en statlig tjänst utanför Försvarsmakten.

Kammaråklagaren: ”Det är locket på”

Kammaråklagare Mats Ljungqvist vill i en intervju med Expressen inte bekräfta några detaljer om de anhållna.

– Det är locket på. Vi bekräftar ingenting. Ärendet är känsligt, säger han till tidningen.

ANNONS

Personerna greps och anhölls under tisdagsmorgonen i Stockholmsområdet efter en insats av Säkerhetspolisen. Ärendet hanteras nu av Säkerhetspolisen under ledning av åklagare från Riksenheten för säkerhetsmål.

Senast på fredag klockan 12 måste åklagarna begära personerna häktade eller släppa dem på fri fot, skrev Åklagarmyndigheten under tisdagen.

ANNONS