Ät mindre rött kött är Livsmedelsverkets rekommendation. Arkivbild.
Ät mindre rött kött är Livsmedelsverkets rekommendation. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Uppmaningen till svenskarna: Ät mindre kött

Svenskarna bör äta mycket mindre rött kött, anser Livsmedelsverket. Myndigheten föreslår en minskning av köttätandet med 30 procent, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS

Myndigheten ska presentera nya kostråd i början på nästa år och nu ska de föreslagna ändringarna ut på remiss.

Enligt ett av förslagen ska den rekommenderade mängden rött kött, som i nuläget är 500 gram, sänkas med 30 procent till max 350 gram i veckan.

I dagsläget äter svenskarna redan mer rött kött, det vill säga kött från nöt, gris, lamm, ren och klövvilt, än vad som rekommenderas.

Anledningen bakom den föreslagna sänkningen är de starka beläggen inom forskningen för att rött kött troligen ökar risken för tjock- och ändtarmscancer. Varje år drabbas ungefär 6 000 svenskar av sjukdomen.

Utöver mindre kött föreslår Livsmedelsverket även att den rekommenderade mängden frukt och grönt ska höjas något.

ANNONS
ANNONS