USA: Svenskar erkänner terrorbrott

ANNONS
|

De två, 30 respektive 32 år gamla, greps för snart tre år sedan i östafrikanska Djibouti och utlämnades senare till USA, där de åtalades tillsammans med en tredje person, en somalier. Åklagarna vid domstolen i New York beskiver dem som "farliga inflytelserika" medlemmar i terrorstämplade al-Shabaab. De anklagas bland annat för att ha övat för att ingå i en elitstyrka med självmordsbombare.

Enligt domstolsdokument som TT tagit del av byggde huvuddelen av bevisningen på svensk telefonavlyssning och övervakning, som pågick under minst två år.

Svenskarna, som ursprungligen kommer från Somalia, reste 2008 till sitt forna hemland som rekryter i al-Shabaab. Båda har figurerat i Säpo-förundersökningar, men samtliga har lagts ned. Medlemskap i al-Shabaab är i Sverige, till skillnad från USA, inte tillräckligt för att dömas som terrorist.

ANNONS

De tre åtalade erkände på tisdagen, bara timmar innan de tilltänkta jurymedlemmarna skulle granskas inför rättegångsuppdraget. Därmed ställdes rättegången in, planerad att hållas i juni. Straffen - männen kan som mest dömas till 15 års fängelse - kommer att meddelas den 25 september, uppger domaren John Gleeson.

ANNONS