MP:s gruppledare Annika Hirvonen vill klargöra att partiet fortfarande är emot chat control, trots att de inte redovisade avvikande åsikt när förslaget klubbades. Arkivbild.
MP:s gruppledare Annika Hirvonen vill klargöra att partiet fortfarande är emot chat control, trots att de inte redovisade avvikande åsikt när förslaget klubbades. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

V och MP: Vi är fortsatt emot chat control

När justitieutskottet sade ja till det så kallade chat control-förslaget på tisdagen invände varken V eller MP. Nu anklagas MP för att ljuga om hur det gick till – men slår tillbaka.

ANNONS

Miljöpartiet och Vänsterpartiet lät chat control 2.0 klubbas i justitieutskottet utan några invändningar.

Efter utskottet i tisdags har båda partierna uppgett att de egentligen är emot förslaget, men att det skedde en miss.

Var inget misstag

Enligt journalisten Emanuel Karlsten stämmer dock inte MP:s version av det inträffade.

Läckta skärmdumpar, från två av varandra oberoende källor, som Karlsten har tagit del av, visar interna diskussioner där Rasmus Ling, som sitter i justitieutskottet för MP, skriver att det inte alls rörde sig om något misstag.

Skärmdumparna visar också, enligt Karlsten, hur Ling försvarar beslutet och skriver till att det var förankrat med partiet.

ANNONS

TT har sökt Rasmus Ling utan resultat. Istället ger MP en skriftlig kommentar från gruppledaren Annika Hirvonen, som skriver att MP:s position står fast.

"Vi är emot chat control då det innebär mycket långtgående inskränkningar av personlig integritet och massövervakning. Vi borde ha lagt in en avvikande mening för tydlighetens skull", skriver hon.

"Långt ifrån avgjord"

Enligt Hirvonen gjorde Rasmus Ling en felaktig bedömning om hur partiet ställer sig i frågan.

"Nu har vi tydliggjort för alla inblandade vad som gäller. Vi är emot chat control", skriver hon vidare.

Även Vänsterpartiet vidhåller att det blev en miss i utskottet. Något som partiet bland annat skyller på att regeringen stressade fram processen.

"Vår ledamot på justitieutskottets möte fick då uppfattningen att förslaget byggde på parlamentets förslag, som vi stödjer. Så ingen avvikande mening anmäldes. Det var en miss. Det påverkade inte resultatet och frågan om chat control är långt ifrån avgjord, utan kommer komma tillbaka till riksdagen för beslut.”, skriver Samuel Gonzalez Westling, gruppledare för V i en kommentar.

ANNONS