Partiledare och utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild.
Partiledare och utbildningsminister Johan Pehrson (L) och skolminister Lotta Edholm (L). Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Vändningen: Liberalerna vill skrota F-betyget

Liberalerna vill skrota skolbetyget F, som utesluter många från gymnasiet, skriver utbildningsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm på SvD Debatt.

ANNONS

"Ersätt betyget F med ett mer nyanserat system", skriver de och menar att det nuvarande sexgradiga betygssystemet, A–F, ska ersättas av vad de kallar en mer symmetrisk skala.

"Vi ska inte ha ett betygs­system som leder till att en stor andel elever stängs ute från gymnasie­utbildning."

Debattartikeln kommer några dagar efter Edholms vändning i en intervju med Dagens Nyheter. Då öppnade hon för att införa ett nytt betygssystem utan F-gräns. Skolministern har tidigare sagt nej till att ta bort betyget. Hon säger att hon ändrat sig eftersom att förslaget, som hon tillsammans med partiledaren Pehrson redogör för på SvD Debatt tillsammans med andra förslag, innebär ett helt nytt betygssystem.

ANNONS

I februari nästa år kommer regeringens betygsutredning att presenteras och då väntas en ny tiogradig betygsskala att föreslås, har tidningen Vi Lärare tidigare rapporterat.

ANNONS