Vanligt med mask i torskfilé

ANNONS
|

Att fisk kan innehålla parasiter har varit känt länge, men nu har forskarna på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för första gången studerat hur utbredd den så kallade sälmasken är. Genom att undersöka över 2 000 torskar och rötsimpor visade det sig att parasiten är vanligast i närheten av sälkolonier. Fisk från Blekinges och Skånes kuster var mest infekterade, men även fisk från Västkusten var drabbad. Som mest fanns sälmask hos 60 procent av torsken.

-Många har ätit infekterad torskfilé. Det har jag själv gjort. När den kokta fisken föll isär låg där flera maskar. Men jag petade bara undan dem. Det är ingen fara att äta fisken, säger Sven-Gunnar Lunneryd.

Däremot var det liten eller nästan ingen förekomst av parasiten i fisk från vattnen runt Gotland och norrut i Östersjön trots närhet till sälar - något som forskarna inte har något förklaring till.

ANNONS

Parasiten dör vid djupfrysning och vid kokning.

-I länder som Japan där man äter mycket rå fisk finns beskrivningar av att människor känt hur masken kryper upp i matstrupen, men det är mycket ovanligt, säger Sven-Gunnar Lunneryd.
ANNONS