På flera ställen i Belgrad går det numera att ladda mobiltelefonen i kiosker som dragit ut strömkontakter.
På flera ställen i Belgrad går det numera att ladda mobiltelefonen i kiosker som dragit ut strömkontakter.

Viktigast på flykten - mobiltelefonen

ANNONS
|

Appar som Facebook och Whatsapp används frekvent för flyktingar som kämpar för att komma till Europa, det skriver P4 Göteborg. För några veckor sedan delades det ut telefoner med tillhörande sim-kort i det jordanska flyktinglägret Zaatari.

– Man kunde på det sättet skicka ut information om vad som hände på förläggningen. Man kunde också använda telefonerna för att ta reda på hur många flyktingar det fanns i lägret, säger Fredrik Sperling.

Läs också: Mobilen visar vägen genom Europa

Läs också: Göteborg vill ha undantag för ensamkommande

ANNONS

Fredrik Sperling hävdar att telefonerna är viktiga för att flyktingarna ska kunna få kontakt med sin familj som är kvar i landet man flyr från, och andra människor på flykt. Man kan även skicka bilder för att visa hur situationen är och dela med sig av GPS-koordinater i fall man råkar i fara.

Men det finns även negativa effekter.

– En nackdel med sociala medier är att människosmugglare också använder sig av dessa verktyg. Eftersom länder stänger sina gränser så tvingas många flyktingar att ta kontakt med smugglare för att komma till Europa, säger Fredrik Sperling.

Läs också: Stor givmildhet i flyktingkrisens spår

Ett problem med att leta flyktvägar på till exempel Facebook kan vara att det finns en risk att människor sprider falska uppgifter.

– I teorin kan det vara så, men eftersom det är byggt som ett community med så många användare så tror jag det synas snabbt, säger Fredrik Sperling, pressekreterare UNHCR Nordeuropa.

Han utvecklar:

– Vi har ett projekt på gång för att ha egna kanaler så vi kan ge flyktingarna en opartisk bild över hur situationen ser ut för att ta sig in till Europa. Vi varken avråder eller uppmuntrar till handlingar, vi ger bara information om hur läget ser ut, säger han.

ANNONS
ANNONS