Priset på sol- och vindkraft har sjunkit kraftigt det senaste årtiondet. Arkivbild.
Priset på sol- och vindkraft har sjunkit kraftigt det senaste årtiondet. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vill avliva klimatmyter: Går bättre än många tror

Det går bättre med den gröna omställningen än vad många svenskar tror. Det visar en ny undersökning från Fossilfritt Sverige.
– Svenskarna har mer kunskap om problemen för planeten än möjligheterna att lösa dem. Det går bättre än många tror, säger Svante Axelsson, nationell samordnare.

ANNONS

EU:s utsläpp av växthusgaser ökar. Det tror i alla fall tre av fyra svenskar som tillfrågats i en Novus-undersökning gjord på uppdrag av Fossilfritt Sverige. I själva verket har de territoriella utsläppen minskat med 30 procent mellan 1990 och 2021.

Fossilfritt Sveriges nationella samordnare Svante Axelsson menar att det finns risk för att människor tappar framtidstro.

– Jag är jätteorolig för att människors hopplöshet ska öka och då tappar vi kraften i hela omställningen.

Fossilfritt Sverige vill lyfta de framgångar som görs och minska kunskapsglappet. Om människor får veta att det går åt rätt håll, och att möjligheter finns, kan man öka tempot – för då vågar även politiken höja sina ambitioner, menar Axelsson.

ANNONS

– Planeten mår oerhört dåligt. Vi har en väldigt allvarlig situation, så här illa har det aldrig varit på jorden. Om människor ger upp får vi inte till den förändring som verkligen behövs och är möjlig.

Industrin otålig

Utsläppen fortsätter att öka globalt. Nio av tio svenskar tror att det internationella energiorganet IEA förutser att de globala utsläppen från fossila bränslen börjar minska först efter 2035. I verkligheten tror IEA att detta kommer att ske senast 2025.

För tio år sedan var industrierna en bromskloss, enligt Axelsson. Men nu vill näringslivet gå fortare fram än politiken och de är väldigt otåliga.

– Industrin säger “vi kan och vi vill”, men att det måste skapas bättre förutsättningar. De tappar konkurrenskraft och vill investera i fossilfri teknik. De tycker att det går för långsamt.

Tekniken är här

Det finns alla förutsättningar för omställningen, menar Axelsson. Nu är till exempel batterier till elbilar samt sol- och vindkraft mycket billigare än tidigare. Trots det visar undersökningen att svenskarna tror att det kostar skjortan

Priset på batterier till elbilar har till exempel rasat med 90 procent sedan 2010. Och medan åtta av tio i undersökningen tror att var fjärde eller varannan buss i kollektivtrafiken kör fossilfritt är det i själva verket 95 procent av bussarna som gör det.

ANNONS

Med detta sagt vill Fossilfritt Sverige absolut inte signalera att det går att ta det lugnt.

– För det ser väldigt tufft ut, vi har inte många år på oss. Vi vill skapa mod och kraft, nu måste vi öka tempot, säger Axelsson.

Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Arkivbild.
Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fakta: Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige startades på initiativ av regeringen 2015 inför FN:s klimatmöte i Paris.

Samlar företag, kommuner, regioner och organisationer som ställer sig bakom deklarationen om att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Fossilfritt Sverige arbetar med att öka takten i klimatomställningen. Målet är att bygga en stark industri och skapa fler jobb och exportmöjligheter.

Källa: Fossilfritt Sverige

ANNONS