Tre mystiska dödsfall – nu skakas jättesatsningen Northvolt i Skellefteå

Tre personer har avlidit plötsligt efter arbetspass på Northvolt i Skellefteå. Nu håller bilden av batterifabriken på att ändras – från framtidstro till oro och ryktesspridning.
– Det är många som har varit väldigt oroliga, säger en anställd.

ANNONS
|

Den 19 oktober 2017 var det glädjens dag i norra Västerbotten.

Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) tog plats på podiet. Vid sin sida hade han dåvarande närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt Northvolts vd Peter Carlsson.

– Vi är glada över beskedet. Det här kan bli en av Europas största etableringar. Valet av Skellefteå är ett styrkebesked för hela norra Sverige, förkunnade Lorents Burman.

Batterifabriken skulle ge upp emot 4 000 jobb och i framtiden skulle företaget producera litiumjonbatterier till över en miljon elbilar per år. Kommunens befolkningsmål att nå 80 000 personer innan 2030 började se överkomligt ut.

ANNONS

Sju år senare har väldigt mycket hänt.

Bland de som 2017 berättade om Northvolts nya batterifabrik fanns Mikael Damberg, dåvarande närings- och innovationsminister,  och Lorents Burman (S) från Skellefteå.
Bland de som 2017 berättade om Northvolts nya batterifabrik fanns Mikael Damberg, dåvarande närings- och innovationsminister, och Lorents Burman (S) från Skellefteå. Bild: Anders Wiklund/TT

– Det är en helt annan stad nu än förut. Det är nya hus överallt. Det är nya gator, nya butiker, nytt folk. Alla har fått lov att bli jättebra på engelska för det är kanske var femte eller var tionde kund som pratar engelska, säger Felicia Ljungberg, personalansvarig på hamburgerkedjan Big Smajl.

Det är andra gången GP träffar Felicia Ljungberg i Skellefteå för att prata om Northvolt och utvecklingen. 2022 beskrev hon en välvillig stämning i samhället där de dyra huspriserna snarare var ett bevis på något positivt och att en växande stad skulle i längden gynna alla. Två år senare har hon märkt en förändring i tonläget kring snacket om batterifabriken:

– Jag upplever att det är mycket mer negativitet kring Northvolt nu. Så fort det hänt något i stan, om det exempelvis varit ett knivdrama eller någon stöld, känns det som många skyller på Northvolt eller de som arbetar där: “northvoltarna”, säger hon.

Baracker som många av “northvoltarna” bor i finns det mängder av på flera platser runt om i staden. Nya vägar har byggts för att tillgängliggöra framkomligheten för lastbilar som ska till fabriken. I samma veva har det 80 meter höga kulturhuset i trä invigts och artister som tidigare skulle lägga sin turné i städerna Umeå eller Luleå har i stället valt att landa i Skellefteå. Flera personer beskriver det som att det fortsatt finns en framtidstro i staden – men nu har det också börjat skapats en oro. Den handlar om Northvolt.

ANNONS

Tre döda på ett halvår – utan förklaring

En av de som avlidit var en 33-årig trebarnspappa. Han städade på Northvolt och var anställd av Sodexo. I januari i år hittades han död efter ett arbetspass. Drygt en månad senare avslutar 19-årige Maedin Ghidey sitt nattskift. Dagen därpå är han död. Polisen utreder bägge dödsfallen men kan inte hitta någon dödsorsak.

I juni sker ett tredje dödsfall. En 59-åring omkommer på sin balkong efter ett arbetspass. Polisen väljer då att återuppta utredningen. Något Norran var först med att rapportera.

Kan ju vara slumpen men vad är oddsen?

Det är inte bara den senaste tidens dödsfall som skapat en oro kopplat till Northvolt. År 2023 förlorade en anställd armen och en person omkom efter en arbetsplatsolycka. Samma år skickade räddningstjänsten tolv enheter till batterifabriken på grund av en misstänkt brand.

– Både de här olyckorna och dödsfallen där man inte vet vad det handlar om är tragiska. Det kan ju vara slumpen men vad är oddsen? säger Felicia Ljungberg.

Northvolts fabrik i Skellefteå juni 2024. Tre män som arbetat här har omkommit under oklara omständigheter och det finns en oro för att det har med arbetsplatsen att göra.
Northvolts fabrik i Skellefteå juni 2024. Tre män som arbetat här har omkommit under oklara omständigheter och det finns en oro för att det har med arbetsplatsen att göra. Bild: Erik Abel

Därtill är inte produktionen igång i den omfattning företaget hade hoppats på vid det här laget och i veckan meddelade BMW att man drog tillbaka en order värd 22 miljarder kronor därför att leveransen blivit försenad med två år.

GP har pratat med personer som jobbar på företaget. Ingen vill ställa upp på en intervju med namn eller bild.

ANNONS

– Det är många som har varit väldigt oroliga eftersom de här dödsfallen skett flera gånger på kort tid, säger en person som dock ser sig själv vara kvar på Northvolt trots det inträffade.

Det är väldigt starka kemikalier vi använder.

Det finns en medvetenhet hos personalen om vad det är för produkter de jobbar med och att man således måste vara försiktig.

– Jag tycker ändå Northvolt har gjort det tydligt att det är väldigt starka kemikalier vi använder och när vi använder det ska vi använda små mängder och ha skyddsutrustning, säger en person som jobbar på företaget.

– När vi städar inne i maskinerna är vi väldigt noga att man inte städar för länge. Jag har själv känt att efter ett tag har jag fått lite huvudvärk om jag varit där för länge.

Mikael Stenmark är skyddsombyd på Northvolt i Skellefteå.
Mikael Stenmark är skyddsombyd på Northvolt i Skellefteå. Bild: Erik Abel

Mikael Stenmark rättar till hjälmen. Skyddsombudet på Northvolt Ett har tappat räkningen på hur många intervjuer han gjort för dagen. Han säger att han upplevde att det skapades en oro när det framkom att en tredje person avlidit utan känd dödsorsak.

– Då upplevde två skyddsombud att de hade en oro i sitt arbetskamratskap där man uttalade att man egentligen inte ville gå till jobbet. Vi hanterade det på det sättet att vi hade ett möte och genom det mötet hittade vi ett antal fysiska problem med brister som man behövde åtgärda så att arbetskamraterna kände sig trygga.

ANNONS

Kan du förstå att det finns en oro när sådant här sker? Man måste ju försörja sig samtidigt vill man ju inte utsätta sin hälsa för fara.

– Ja absolut. Jag skulle inte gå till jobbet om jag kände att jag riskerade livet varje dag. En sådan oro kan man förmodligen inte hantera som privatperson så det förstår jag. Men vi har utarbetade arbetsinstruktioner och gjort riskbedömningar där det finns risker. Vilken skyddsutrustning som vi behöver ha till exempel. Sen känner man en oro får man höra av sig till oss. Vi som skyddsombud ska försöka lyssna och föra fram den fakta vi har och fortsätta vara sakliga, säger han och fortsätter:

– Det blir mycket funderingar men det är också en enorm ryktesspridning. Det är svårt att bemöta alla.

Dödsfallen ger oväntade konsekvenser

Som en konsekvens av den senaste tidens händelser har dessutom Toyota beslutat att sätta skyddsstopp på sina truckar. Något som innebär att Toyotas servicetekniker inte får utföra något arbete på Northvolt. Deras argument är att de värnar om medarbetarnas säkerhet.

– Vi informerade dem att deras truckar inte finns i något utrymme där det inte finns någon fara. De finns i rum där vi inte har några kemikalier, säger Mikael Stenmark och fortsätter:

ANNONS

– Hade det varit omvända roller hade inte jag kunnat lägga ett skyddsombudsstopp utan att veta vad risken är. Jag måste ha en identifierad risk för att kunna agera utifrån lagen med uppenbar fara för liv och hälsa. Jag kan inte agera på ett rykte. Jag kan inte agera på magkänsla, jag kan inte agera på mediebrus.

Så du tycker att det är fel av Toyota?

– Jag tycker det är lite förhastat. Nu är det deras företag. De gör sin bedömning men jag tycker det är ett märkligt beslut men jag är tvungen att acceptera det.

Här kommenterar Northvolt dödsfallen via mejl

”Vi välkomnar undersökningen för att ge så goda svar som möjligt till våra kollegors familjer. Det är självklart djupt tragiskt att tre personer har gått bort och våra tankar går till de närmaste.

Polisen har redan gjort utredningar av de första två fallen, och de riktade ingen misstanke mot arbetsplatsen. Ingen person eller företag har heller delgivits misstanke för brott. Northvolt och Sodexos egna utredningar visar inte heller att personerna, som arbetade i olika delar av det mycket stora fabriksområdet, har varit inblandade i någon olycka eller att de skulle ha exponerats för något.

Vi kommer självklart stödja utredningen på alla sätt vi kan för att både de anhöriga och våra kollegor ska få svar.

Samtidigt förstår vi att spekulationer som dessa kan väcka oro hos våra medarbetare. Därför har vi informerat internt om händelserna sedan en månad tillbaka, både genom att uppdatera våra medarbetare på utvecklingen men också informerat om var man kan vända sig om man känner oro.”

Matti Kataja, kommunikationschef Northvolt Norden

Reporter John Lundberg och fotograf Erik Abel på plats för GP i Skellefteå.
Reporter John Lundberg och fotograf Erik Abel på plats för GP i Skellefteå. Bild: Erik Abel

LÄS MER:Femton mil som förändrar Sverige

LÄS MER:Skyddade djurarter hotar Volvo och Northvolts batterifabrik

ANNONS