Ett 60-tal personer ska ha insjuknat i corona efter att ha varit på julbord i Oslo och nu misstänker man att det rör sig om den nya omikronvarianten.
Ett 60-tal personer ska ha insjuknat i corona efter att ha varit på julbord i Oslo och nu misstänker man att det rör sig om den nya omikronvarianten. Bild: Johan Nilsson/TT

60 misstänka omikron-fall efter julbord

Norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten undersöker nu prover från ett misstänkt omikron-utbrott. Ett 60-tal personer ska ha insjuknat i corona efter att ha varit på julbord i Oslo och nu misstänker man att det rör sig om den nya omikronvarianten, rapporterar NRK.

ANNONS
|

Proverna har ännu inte analyserats men enligt NRK har man konstaterat att det inte rör sig om deltavarianten.

– De finns några tydliga ledtrådar som gör att det är en stor sannolikhet att det rör sig om omikron, säger Jorun Thaulow, medicinskt ansvarig för infektionsspårningsteamet i Oslo väst, till NRK.

I nuläget är det mellan 50-60 personer som ska ha insjuknat efter att ha besökt julbordet men nya fall tillkommer löpande. Om provsvaren bekräftar att det rör sig om ett omikron-utbrott kan det vara det största registrerade utbrottet i världen hittills, skriver NRK.

En nyss hemkommen från Sydafrika

Enligt Jorun Thaulow jobbar man nu utefter teorin att alla som insjuknat har smittats av just omikronvarianten. Det innebär minst sju dagars isolering för samtliga smittade och tio dagars karantän för de som varit i kontakt med någon som smittats.

ANNONS

Julbordet ska ha anordnats av ett företag som arbetar med solenergianläggningar och som bland annat har verksamheter i Sydafrika. En av personerna som deltog på julbordet ska också nyligen ha varit i Sydafrika, skriver NRK.

Julbordet hölls i ett slutet rum på restaurangen men senare på kvällen övergick restaurangverksamheten till nattklubb. Utöver personer som har koppling till företaget ska också två nattklubbsgäster ha insjuknat och väntar nu på sina provsvar.

Enligt NRK har ingen i personalen på restaurangen insjuknat hittills.

LÄS MER:WHO varnar för omikronpanik

ANNONS