Bilderna som visar att vi står mitt i en klimatkris

Hittills i år har 18 katastrofer kunnat kopplas till klimatförändringarna. Och de kommer att bli fler och värre de kommande åren om mänskligheten fortsätter att göra som vi gjort hittills.
Det konstaterar ett internationellt forskarlag i en ny rapport som släpptes inför det stora klimatmötet i Egypten, COP27.

ANNONS
|

Tätare värmeböljor, fler skogsbränder och fler fall av denguefeber. Det är några av de tecken som forskarna ser på att planeten inte mår bra. Omkring hälften av de värden som signalerar hur planeten mår är nu extremt dåliga.

Det handlar bland annat om skog som förstörts av bränder, förändringar av isen på Antarktis och dagar med extremvärme. Totalt är 16 av 35 värden på kritiska nivåer, enligt forskarna

”Den nuvarande politiken tar planeten till en uppvärmning på cirka tre grader år 2100, en temperaturnivå som jorden inte har upplevt under de senaste tre miljoner åren”, står det i en ny rapport som bland annat den svenska klimatprofessorn Johan Rockström står bakom.

ANNONS

I rapporten, som publiceras i tidskriften Bioscience, har forskarna sammanställt bland annat temperaturer, stormar och översvämningar. De pekar även ut 18 katastrofer som kan kopplas till klimatförändringarna bara under 2022.

”Vi kan konstatera att utifrån de årliga ökningarna av katastrofer så står vi mitt i en klimatkris, som kommer att bli mycket värre om vi fortsätter att göra saker på det sätt som vi har gjort”, skriver huvudförfattaren Christopher Wolf vid Oregon State University i en presskommentar.

Listan nedan visar bilder från de 18 katastrofer under 2022 som forskarlaget kopplar till klimatförändringen.

LÄS MER:Översvämningen förstörde huset – TJ förlorade allt

Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Nicholas Garriga

Januari-september: Värsta torkan i Europa på 500 år

Många floder i Europa fick minskat vattenflöde och vissa, som den här i östra Frankrike, torkade ut helt under den värsta torkan på 500 år följd av intensiva värmeböljor. Klimatförändringarna har sannolikt spelat en betydande roll i denna kris genom att öka frekvensen och intensiteten av torka och värmeböljor, enligt forskarlaget.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Fraser Coast Regional Council

Februari: Rekordstor nederbörd på Australiens östkust

Väderfenomenet La Niña och klimatförändringarna bidrog till rekordstor nederbörd på Australiens östkust. Detta ledde till översvämningar som skadade tusentals fastigheter och dödade åtta människor. Bilden är från Maryborough strax norr om kuststaden Brisbane.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: James Gathany

Februari-mars: Mygginvasion med dödligt virus i Australien

De rekordstora översvämningarna längs Australiens nordöstra kust främjade spridningen av myggor som bär på det dödliga japanska encefalitviruset. Sådana översvämningar kommer sannolikt att bli vanligare på grund av klimatförändringarna, enligt forskarna.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Brian Inganga

Februari-juli: Förvärrad torka i Kenya, Somalia och Etiopien

Antalet personer som drabbades av torka i Kenya, Somalia och Etiopien, och som därmed hade begränsad tillgång till rent vatten, ökade från 9,5 miljoner till 16,2 miljoner. Det är områdets svåraste torka på årtionden vilket åtminstone delvis kan förklaras med klimatförändringarna, enligt forskarlaget. På bilden syns en elefant som skjutits i Kenya efter att den dödat en kvinna i sitt sökande efter vatten.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Eric Gay

Mars: Torka i södra USA

En allvarlig torka på USA:s södra slätter påverkar skördarna. Även om torka är ett komplext fenomen med många möjliga orsaker, har den ökande intensiteten kopplats till klimatförändringar. På bilden syns bonden Barry Evans på sin torkade bomullsåker i Texas.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: K.M. Chaudary

Mars-april: Dödlig värmebölja i Pakistan

En dödlig värmebölja inträffade i Indien och Pakistan med omfattande skördeförluster och skogsbränder. Minst 90 människor miste livet. Forskare har räknat ut att sannolikheten för en så stark värmebölja ökat 30 gånger på grund av klimatförändringarna. På bilden syns ett lejon som svalkar sig med is på Lahore Zoo i Pakistan.
Klimatkatastrofer under 2022

April: Extrema regn i Sydafrika

Klimatförändringarna bidrog sannolikt till de extrema regn som föll i östra Sydafrika i april. Regnen utlöste översvämningar och jordskred som dödade minst 435 människor och drabbade mer än 40 000 människor. Bilden är från hamnstaden Durban där matpaket delas ut till drabbade.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Hadi Mizban

April-juni: Sandstormar i Mellanöstern

Utbredda sandstormar i Mellanöstern ledde till att tusentals människor lades in på sjukhus. Liknande sandstormar kan bli allt vanligare på grund av klimatförändringarna, enligt forskarna bakom rapporten. Bilden är från ett sjukhus i Bagdad i Irak där personer fått andningsproblem under en sandstorm i maj.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Joao Carlos Mazella

Maj: Jordskred i Brasilien

Extrema regn i nordöstra Brasilien utlöste jordskred och översvämningar som dödade minst 100 människor. Klimatförändringarna kan vara orsaken till att extrema regn kommer allt oftare. På bilden söker en man igenom sitt hem efter ett jordskred i kuststaden Recife.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Matthew Brown

Juni: Kraftig storm i Yellowstone i USA

En kraftig storm i Yellowstone i USA fick Gardnerfloden (bilden) och Lamarfloden att svämma över – vilket förstörde flera vägar i nationalparken Yellowstone. Sådana extrema översvämningar kan inträffa allt oftare på grund av klimatförändringarna.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Emilio Fraile

Juni: Rekordhöga temperaturer i Västeuropa

Flera länder i Västeuropa upplevde en värmebölja med rekordhöga temperaturer. Värmeböljan ledde till stora skogsbränder i Spanien och Tyskland. Även andra länder upplevde extrem värme. Till exempel var det 40 grader i japanska Isesaki – ett värmerekord för landet. Andra drabbade länder är USA, Finland, Iran, Norge och Italien. Extrem värme blir allt vanligare på grund av klimatförändringarna, konstaterar forskarna bakom rapporten. På bilden kämpar en brandman i Losacio i västra Spanien mot lågorna.
Klimatkatastrofer under 2022

Juni: Rekordstora regn i Kina

Efter extrem hetta drabbades Kina av rekordstora regn i juni. På bilden syns arbetare som samlas längs en del av den översvämmade järnvägen i Shangrao i centrala Kina.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Anupam Nath

Juni: Värsta monsunöversvämningen i Bangladesh på 100 år

Människor i Bangladesh upplevde den värsta monsunöversvämningen på 100 år där minst 26 människor dödades. Översvämningen beror troligen delvis på klimatförändringar som gör att monsunerna blir mer varierade. Bilden är från nordvästra Indien som också drabbades hårt av översvämningarna. En soldat från indiska armen hjälper en flicka vars by har översvämmats.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Mark Baker

Juni-juli: Översvämningar i Sydöstra Australien

Extrema regn ledde till översvämningar i delar av New South Wales i Australien. Sydney är på väg att uppleva det blötaste året någonsin. Det är troligt att klimatförändringarna bidragit till nederbörden och översvämningarna, enligt forskarna bakom rapporten. Människorna på bilden paddlar på en översvämmad gata i Windsor i utkanten av Sydney.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Pervez Masih

Juni-augusti: Översvämningar i Pakistan

Översvämningar i Pakistan har dödat mer än 1 000 människor och drabbat ungefär 33 miljoner människor, varav 16 miljoner barn, sedan mitten av juni. Det har lett till att fler insjuknat i denguefeber, maginfektioner och malaria. Översvämningarna bedöms av forskare delvis bero på klimatförändringar som gör att nederbörden blir mer intensiv.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Mark Schiefelbein

Juni-augusti: Extraordinär värmebölja i Kina

Kina upplevde en extraordinär värmebölja, som kan vara den allvarligaste som någonsin har registrerats globalt. Sådana händelser kommer sannolikt att bli vanligare på grund av klimatförändringarna. Den extrema värmen bidrog till storskaliga missväxter och skogsbränder. Den förvärrade även en pågående torka som fick 66 floder att sina och ledde till en betydande minskning av produktionen av vattenkraft. På bilden syns en familj som försöker svalka sig i det lilla vatten som finns kvar i Jialingfloden i Chongqing i sydvästra Kina.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Noah Berger

Augusti-september: Värmekupol i Kalifornien i USA

Kalifornien och andra delar av västra USA drabbades av extremt varma temperaturer när en så kallad värmekupol lade sig över området. Sju brandmän blev inlagda på sjukhus med värmerelaterade skador. Effekterna av värmekupolen kan ha förvärrats av klimatförändringarna. Bilden visar en brandbil som kör genom Klamath nationalpark.
Klimatkatastrofer under 2022
Bild: Jay Reeves

September-oktober: En av de starkaste orkanerna någonsin i USA

I USA orsakade orkanen Ian skador i många delar av Florida och södra östkusten. Orkanen dödade mer än 100 människor och lämnade minst 2,5 miljoner utan ström. Ian är en av de dyraste och starkaste orkanerna som någonsin drabbat USA. Klimatförändringar kommer sannolikt leda till att allvarliga stormar som Ian blir vanligare. Bilden visar en kvinna som placerar en ros vid ett minnesmärke för orkanens offer i Florida.

Källor: Rapporten ”World Scientists’ Warning of a Climate Emergency 2022” i Biosciens och flera internationella nyhetsmedier.

LÄS MER:Översvämningen förstörde huset – TJ förlorade allt

LÄS MER:Tuff kritik mot regeringens budget från miljöforskare

LÄS MER:Vändningen: Göteborgs utsläpp har minskat stort

LÄS MER:Oktober i år den varmaste hittills i Europa

ANNONS