Aktivistgruppens ledare Sonia Guajajara tillsammans med jatobaträdet utanför den norska ambassaden i Brasilien.
Aktivistgruppens ledare Sonia Guajajara tillsammans med jatobaträdet utanför den norska ambassaden i Brasilien. Bild: Eraldo Peres

Brasilianskt träd söker asyl i Norge

En grupp aktivister i Brasilien dök under tisdagen upp utanför den norska ambassaden i Brasilien för att ”söka asyl” för ett jatobaträd, ett slags träd som växer i bland annat Amazonas. Händelsen är en del av en protest mot skövlingen av regnskog i Amazonas, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

En grupp aktivister från Brasiliens ursprungsbefolkning (APIB) levererade under tisdagen ett jatobaträd till den norska ambassaden i Brasilien tillsammans med en ”ansökan om asyl” för trädet. Händelsen skedde i samband med att landets president skulle tala inför FN:s generalförsamling i New York.

I sitt tal menade landets president Jair Bolsonaro att Brasiliens miljölagar var en föregångsmodell för resten av världen och han lovade att få ett slut på olaglig skogsskövling i landet, uppger Reuters.

Trädet planerat på norsk mark

Talet möttes dock av kritik från miljöförespråkare och aktivister i landet.

– Amazonas har idag blivit en krigszon. 90 procent av alla skogsskövling där är olaglig, säger AIPB:s ledare Sonia Guajajara till Reuters.

ANNONS
Aktivisten Sonia Guajajara läser upp ett manifest utanför norska ambassaden i Brasilien.
Aktivisten Sonia Guajajara läser upp ett manifest utanför norska ambassaden i Brasilien. Bild: Eraldo Peres

Hon uppmanar till en bojkott av alla produkter som bidrar till skogsskövling i Brasilien och ber nu Norge om hjälp för att rädda regnskogen i Amazonas då hon menar att Norge arbetar mot skövling av regnskog.

Jatobaträd finns naturligt i Amazonas och saften från trädet används av ursprungsbefolkningen för medicinska ändamål. Norges ambassad valde att låta aktivisternas ställa trädet på ambassadens område och trädet har nu planterats på norsk mark.

LÄS MER:Ovaccinerad Bolsonaro till FN

LÄS MER:Olaglig gruvdrift ökar i Amazonas

ANNONS