Greta Thunberg bortburen av polis igen

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har burits bort igen av tysk polis under en klimatdemonstration i Lützerath, skriver tyska Focus.

ANNONS
|

Under den senaste veckan har flera demonstrationer ägt rum i den tyska Lützerath, en ort som är tänkt att rivas så att energibolaget RWE kan bryta brunkol i marken.

I helgen var den svenska klimataktivisten Greta Thunberg på plats vid demonstrationerna. På söndagen vägrade hon följa polisens uppmaningar om att lämna platsen och hon fick lyftas bort från en jordvall.

Nu på tisdagen rapporterar tyska medier att polisen återigen fått bära bort Greta Thunberg från en ny klimatdemonstration i Lützerath.

Ska ha närmat sig farlig kant – stoppades

I Lützerath finns en brunkolsgruva där klimatdemonstranterna har samlats. Vid gruvan går det en vass kant, som tyska myndigheter menar är farlig och gör att man inte ska samlas där, rapporterar Focus. Enligt polisen ska flera personer ha trotsat förbudet under torsdagen och ändå ställt sig intill den.

ANNONS

Enligt en fotograf för den tyska nyhetsbyrån DPA ska Greta Thunberg ha närmat sig den vassa kanten tillsammans med flera andra demonstranter, skriver Focus. Hon ska då ha blivit bortburen av poliserna och släpptes efter drygt 50 meters bärande.

– Greta Thunberg var en del av den grupp aktivister som rusade mot avsatsen. Men hon stoppades sedan och bars bort av oss, tillsammans med andra ur gruppen, från det omedelbara riskområdet för att fastställa deras identitet, säger en talesperson för Aachen-polisen till Reuters.

Omkring 60 till 70 aktivister ska ha satt sig ner nära kanten för att utföra en protestaktion. En aktivist ska även ha hoppat ner i gruvan.

Det är oklart huruvida Greta Thunberg eller någon av de andra aktivisterna misstänks för något brott.

LÄS MER:Greta Thunberg bortförd av tysk polis

LÄS MER:Sista aktivisterna har lämnat tysk brunkolsby

LÄS MER:Runt 70 tyska poliser skadade i Lützerath

ANNONS