Giftattackerna ska ha börjat i staden Qom i november. Enligt Reuters ska det sedan ha skett attacker mot mer än 30 skolor i landet. Bilden är en arkivbild.
Giftattackerna ska ha börjat i staden Qom i november. Enligt Reuters ska det sedan ha skett attacker mot mer än 30 skolor i landet. Bilden är en arkivbild. Bild: Vahid Salemi

Hundratals skolungdomar förgiftade i Iran

Hundratals skolungdomar i Iran uppges ha utsatts för giftattacker de senaste månaderna, rapporterar Reuters. Enligt BBC ska minst 830 personer förgiftats sedan november och över 650 av dessa ska vara kvinnor.

ANNONS
|

Irans hälsominister bekräftar enligt BBC att skolungdomar utsatts för ”en mildare förgiftning”. De senaste månaderna ska hundratals skolelever i över 30 skolor i landet ha utsatts för giftattacker.

– Det är uppenbart att vissa människor vill att alla skolor, särskilt flickskolor, ska stängas ner, sade Irans biträdande hälsominister i söndags, enligt BBC.

BBC uppger dock att hälsoministeriet inte kommer att utreda giftattackerna.

– Det är inte upp till hälsoministeriet att utreda och det är inte vår uppgift att klargöra om det gjorts med avsikt, säger Irans hälsominister enligt Reuters.

Flera skolungdomar ska ha lagt ut bilder på sociala medier från sjukhus och uppgett att de känt sig illamående och drabbats av hjärtklappning, enligt Reuters. Även symptom som andnöd och yrsel har rapporterats.

ANNONS

Oklart vem som ligger bakom attackerna

Enligt BBC ska Irans riksåklagare ha meddelat att man inleder en brottsundersökning kring händelserna.

Rouzbeh Parsi, programchef för Utrikespolitiska Institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram säger till Ekot att attackerna verkar vara organiserade.

– Eftersom det rör sig om så många studenter samtidigt och de själva säger att det måste vara någon slags gas, då krävs det lite mer planering och tankearbete, säger Rouzbeh Parsi.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som kan ligga bakom attackerna.

– Det är helt klart så att det finns delar av den iranska staten som känner sig hotad och är ideologiskt så konservativ så de inte vill att kvinnor ska ha den här relativt framskjutna positionen. Men jag tror inte nödvändigtvis att det är staten i sin helhet som bestämt sig för att göra såhär för det finns smidigare sätt för dem om de är ute efter att rycka undan mattan för kvinnliga studenter, säger Rouzbeh Parsi till Ekot.

LÄS MER:Uppblossade protester i Iran efter avrättningar

LÄS MER:Tyskland fördömer tysk-iraniers dödsdom

LÄS MER:Tyskland utvisar Irandiplomater efter dödsdom

ANNONS