Man försökte vandalisera Mona Lisa – utklädd till kvinna i rullstol

Det kända konstverket Mona Lisa ska ha blivit utsatt för ett vandaliseringsförsök. En utklädd person ska ha försökt krossa glaset och smeta tårta över tavlan.

ANNONS
|

På söndagen publicerades ett klipp på sociala medier som visar hur en person försökt smeta tårta på det kända konstverket Mona Lisa inne på konstmuseet Louvren i Paris.

Enligt ett inlägg på Twitter ska mannen ha varit utklädd till en äldre rullstolsburen kvinna innan attentatet, vilket tidningen Marca rapporterar.

Plötsligt hoppade han upp ur rullstolen och försökte slå sönder det skottsäkra glaset som skyddar tavlan, innan han smetade tårta på glaset och började kasta rosor omkring sig.

Säkerhetsvakterna var snabbt på plats och ett annat klipp på Twitter visar hur mannen förs ut medan han ropar:

ANNONS

– Tänk på planeten! Det finns människor som håller på att förstöra planeten, tänk på det! Alla konstnärer, tänk på planeten! Det var därför jag gjorde det här.

Tavlan ska inte ha tagit skada av attentatet. Det är oklart om mannen misstänks för något brott i samband med händelsen.

Fakta om Mona Lisa

Konstverket ”Mona Lisa” är en oljemålning som skapades av den italienska renässanskonstnären Leonardo da Vinci mellan år 1503 och 1506.

Målningen hamnade först på slottet i Fontainebleau efter att den franska kungen Frans I köpte den. Därefter hamnade den på slottet i Versailles innan verket flyttades till konstmuseet Louvren i Paris efter den franska revolutionen.

Målningen stals från Louvren 1911, men hittades senare och återfördes 1913.

Konstverket har även tidigare utsatts för attentat och den nedre delen av målningen skadades svårt genom en syraattack år 1956. Bara några månader senare ska någon ha kastat sten på tavlan. Nu skyddas den av pansarglas.

Källa: Britannica

ANNONS