Ghislaine Maxwell. Arkivbild.
Ghislaine Maxwell. Arkivbild. Bild: Rick Bajornas/AP/TT

Maxwell döms för sexbrott kopplade till Epstein

Ghislaine Maxwell är skyldig till att ha rekryterat och förberett flickor för att utnyttjas sexuellt av miljardären Jeffrey Epstein, enligt en jury på Manhattan i New York. Det brittiska före detta societetslejonet riskerar nu att tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom.

ANNONS
|

Ghislaine Maxwell fälls på fem av sex åtalspunkter, inklusive den allvarligaste – trafficking av minderårig, det vill säga människohandel i syfte för sexuellt utnyttjande.

Den punkten har ett straffvärde på minst 40 år i fängelse, medan de övriga har fem till tio år.

Annie Farmer, ett av offren, säger att fler än de som har vittnat i rättssalen drabbats.

"Jag hoppas att den här domen ger tröst till alla som behöver det och den visar att ingen står över lagen. Även de med stor makt och privilegier kommer att hållas ansvariga när de sexuellt utnyttjar och exploaterar de unga", säger hon i ett uttalande.

ANNONS

Greps förra året

Den tolv personer starka juryn behövde fem dagars överläggningar innan man kunde lämna sitt beslut i det högprofilerade målet.

60-åriga Maxwell satt avvaktande i domstolsbyggnaden i Manhattan när domaren Alison Nathan läste upp hur juryn ställt sig till var och en av åtalspunkterna, då och då smuttande på vatten.

Hon anklagades för att ha rekryterat och förmedlat fyra tonåringar till Epstein mellan 1994 och 2004. Hennes tidigare pojkvän Epstein tog livet av sig 2019 i en fängelsecell i New York.

Ett knappt år senare greps Ghislaine Maxwell – som är dotter till den framlidne brittiske mediemogulen Robert Maxwell – i Bradford i New Hampshire i USA.

Nakenmassage

De sex åtalspunkterna som riktats mot henne gäller brottsliga handlingar mellan1994 och 2004, som är kopplade till ett antal nu vuxna kvinnor. Två av dem har berättat att de endast var 14 och 15 år gamla när de utsattes för sexuella övergrepp.

Åklagarsidan hävdar att Maxwell först blev "vän" med flickorna och tog dem med sig på shoppingrundor och biobesök. Sedan lirkade hon med dem och uppmanade dem att ge Epstein nakenmassage.

Övergrepp ska ha begåtts och flickorna ska sedan ha fått pengar av Epstein.

– Jag stelnade av skräck, sade kvinnan som då var 14, och tillade att det var första gången hon såg en penis.

ANNONS

På frågan om varför det tagit så lång tid för henne att träda fram svarade hon att hon var rädd.

– Jag skämdes. Jag vill inte att någon skulle veta allt det här om mig, sade hon.

Riskerar 70 år

Maxwell har sedan gripandet varit inlåst på Metropolitanhäktet i Brooklyn och har flera gånger klagat på att förhållandena i häktet är "ohygieniska och omänskliga".

Maxwell har pass från Storbritannien, USA och Frankrike, och sedan hon greps har domare nekat henne borgen sex gånger eftersom man befarar att hon ska fly landet.

Ghislaine Maxwell har nekat till samtliga åtalspunkter, medan åklagarsidan har beskrivit henne som en nyckelperson för att övergreppen kunde begås, och som en sofistikerad gärningsperson som visste precis vad hon gjorde.

Hennes försvar har å sin sida hävdad att det saknas bevis och att hon utsetts till syndabock då Epstein flytt rättvisan. Hon har under rättegången avböjt att vittna och har nöjt sig med ett kort uttalande, där hon säger att åklagarsidan inte har lagt fram några bevis bortom rimliga tvivel.

– Så det finns ingen anledning för mig att vittna, sade hon.

Det har inte satts något datum för när Maxwells straff tillkännages.

Prins Andrew nekar

Hon har också åtalats för två fall av mened, och är också inblandad i ett separat fall där den amerikansk-australiska kvinnan Virginia Giuffre anklagar brittiske prins Andrew för att ha haft samlag med henne mot hennes vilja för 20 år sedan då hon var 17 år gammal. Kvinnan gör gällande att hon under den tiden "lånades ut" till olika mäktiga män av Jeffrey Epstein.

ANNONS

Det målet – som är civilrättsligt – väntas tas upp i USA tidigast någon gång i slutet av nästa år. Prins Andrew nekar till anklagelserna.

Fakta: Jeffrey Epstein och Ghislaine Maxwel

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953. Han hade många rika och berömda personer i sin bekantskapskrets, däribland USA:s tidigare presidenter Bill Clinton och Donald Trump och den brittiske prins Andrew.

Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av minderåriga. Straffet då blev milt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet.

I slutet av 2018 publicerade tidningen Miami Herald artiklar där flera kvinnor trädde fram och anklagade Epstein för sexuella övergrepp mellan 2001 och 2005. I början av juli 2019 greps Epstein på en flygplats i New Jersey. Han åtalades kort därpå för övergrepp på tiotals minderåriga flickor under åren 2002–2005.

Ghislaine Maxwell spelade enligt åklagarsidan i rättsprocessen mot henne en avgörande roll i att bistå Epstein i att hitta, bli vän med och förbereda offren för övergreppen. Hon anklagas också för att vid några tillfällen själv ha deltagit i övergreppen.

Juryn fällde henne på fem av sex åtalspunkter, inklusive den mest allvarliga om trafficking av minderårig.

I augusti 2019, en månad efter det att han gripits, hittades Epstein död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som självmord.

ANNONS