Nästan hela USA kämpar mot extremväder: ”Håll er inomhus”

Extrem värme och kraftiga oväder drar över större delen av USA och mer än 120 miljoner amerikaner uppmanas att hålla sig inomhus. Kraftiga bränder, översvämningar, åskväder och tromber rapporteras från hela landet.

ANNONS
|

Över 120 miljoner amerikaner drabbas just nu av extrema vädervarningar efter att en kraftig värmebölja dragit över centrala och östra USA, vilket The Guardian rapporterar om. Och värmen väntas hålla i sig i minst en vecka till – i värsta fall två.

Flera skolor runt om i landet har tvingats stänga och översvämningar har gjort att städer i Montana står utan rent dricksvatten, uppger lokala medier. Bara i Minneapolis har man stängt 14 skolor eftersom de anses farligt varma att vistas i. I Chicago använder man nu 75 bibliotek som platser där invånare utan tillgång till luftkonditionering kan svalka sig.

ANNONS

I städer som St Louis, Memphis, Minneapolis och Tulsa har man varnat för extremt höga temperaturer på runt 38 grader – men med luftfuktigheten upplevs det snarare som 43 grader, skriver The Guardian.

Även städer som Phoenix, Las Vegas och Denver har rapporterat rekordtemperaturer. Invånarna uppmanas nu att begränsa sin fysiska aktivitet och även tiden som de spenderar i solen.

Stort lerskred i kända nationalparken

Den kända nationalparken Yellowstone, som sträcker sig över delar av delstaterna Wyoming, Montana och Idaho, var fick stänga för första gången på 34 år på grund av kraftiga översvämningar och lerskred. Man befarar nu att vattenmassorna har förstört flera vägar som leder in i nationalparken.

Översvämningarna tros bero på stormväder och varma temperaturer som fått snön att smälta snabbare i området.

Tusentals invånare i Chicago drabbades av ett strömavbrott under måndagen efter att starka vindar och stormar påverkat området. Det har även utfärdats trombvarningar i Chicago.

Största skogsbranden i delstatens historia

New Mexico har drabbats av både den största och näst största skogsbranden i delstatens historia. Samtidigt har nya bränder brutit ut i Kalifornien och Arizona, vilket har tvingat hundratals hushåll att evakuera området.

Skogsbränderna är orsakade av människor som gjort upp en eld, antingen i form av kontrollerade bränder eller genom olyckor. Men den pågående kombinationen av värmebölja, torka och starka vindar har gjort att bränderna spridit sig över stora områden.

ANNONS

Den största branden i New Mexico har pågått i snart två månader och bränt ner en yta lika stor som Los Angeles, uppger The New York Times. Flera av bränderna pågår fortfarande och man hoppas nu på att det snart ska börja regna för att underlätta släckningsarbetet.

Många riskerar att dö

Det befaras nu att många riskerar att dö på grund av de varma temperaturerna. Redan innan rekordhettan slog till har man 30 värmerelaterade dödsfall i Phoenix sedan april, uppger The Guardian.

Förra året drabbades USA av en värmebölja som drabbade USA:s nordvästra delstater hårt. I delstaterna Oregon och Washington räknar man att runt 200 personer dog till följd av de varma temperaturerna, vilket The Guardian rapporterade om.

LÄS MER:Hetta i USA – svalkcenter öppnar

LÄS MER:Kalifornienbrand tredje största som uppmätts

LÄS MER:Massevakueringar vid bränder i västra USA

ANNONS