Ny partikel löser existensens gåta

ANNONS
|

Christian Forssén är docent i subatomär fysik (fysiken hos saker som är mindre än atomer) på Chalmers tekniska högskola.

Han förklarar att alla människor och allt annat är uppbyggt av materia. Materian består bland annat av atomer och länge trodde man att atomen var den allra minsta beståndsdelen i universum. Men så upptäcktes partiklar, elektroner, som cirkulerar runt atomkärnan. Och i atomkärnan fann man andra partiklar, nukleoner.

För att komplicera saken finns det många olika sorters partiklar. Några är relativt tunga, andra väger ingenting. Som fotonen till exempel, som på grund av sin viktlöshet kan färdas med ljusets hastighet.

– Det har länge varit ett mysterium varför vissa partiklar har massa och andra inte. Och varför vissa partiklar med massa kan vara lätta och medan andra är tunga, säger Christian Forssén.

ANNONS

Tills nu.

Higgs partikel, en helt ny sorts partikel som forskarlag i Cern tror sig ha upptäckt, ska vara svaret. Enligt forskaren Peter Higgs får de andra partiklarna massa när de möter Higgspartiklarna. I samband med mötet bromsas de andra partiklarna upp och måste ta sig igenom Higgsfältet som omger Higgspartikeln. För vissa partiklar går det lätt att röra sig igenom och de får liten massa. För andra går det trögt och de blir tyngre.

Varför kallas den "guds partikel"?

– Jag gillar inte alls det uttrycket måste jag erkänna. Det finns inget religiöst över det här. Men Higgs partikel är en viktig pusselbit som saknats för att beskriva vad världsalltet består av, säger Christian Forssén.

Den brittiske fysikern Peter Higgs är mannen som först anade Higgspartikelns existens tillsammans med ett gäng andra forskare. Därefter har sökandet efter partikeln pågått i över 40 år.

Peter Higgs är nu 83 år gammal.

Det är två forskarlag vid Cern i Schweiz och Frankrike som, oberoende av varandra, tror sig ha hittat Higgspartikeln. Genom att i hög hastighet kollidera protoner med varandra bildas i kollisionen mängder av andra partiklar. De flesta känner man till sedan tidigare, men det är först nu man tror sig ha lyckats hitta Higgs partikel.

Higgspartikeln väger 0,0000000000000000000000001 kg.

ANNONS