Vladimir Kara-Murza i domstolen i Moskva i mitten av april. Arkivbild.
Vladimir Kara-Murza i domstolen i Moskva i mitten av april. Arkivbild. Bild: Domstolen i Moskva/AP/TT

Oro för rysk fängslad regimkritikers hälsa

Den fängslade Kremlkritikern Vladimir Kara-Murzas hälsa är att sämre, säger hans hustru Jevgenija Kara-Murza i en intervju med nyhetsbyrån AFP.
– Jag är helt klart orolig. Hans hälsa sviker igen, säger hon.

ANNONS
|

41-årige Vladimir Kara-Murza har haft ihållande hälsoproblem sedan två förmodade förgiftningar, 2015 och 2017. Enligt Jevgenija Kara-Murza lider han av nervsjukdomen polyneuropati.

Hon menar att det strider mot rysk lag att fängsla personer med nervsjukdomen men säger att "de ryska myndigheterna inte bryr sig om detta".

Den profilerade aktivisten och journalisten Kara-Murza dömdes i april till 25 år i straffkoloni. Det ryska rättsväsendet stämplar honom som en landsförrädare efter det att han kritiserade Rysslands invasion av Ukraina.

Jevgenija Kara-Murza säger att makens hälsa kraftigt har försämrats under det senaste året och att hon befarar att han kommer att bli allt sjukare i och med det senaste straffet.

ANNONS

Domen har överklagats men Jevgenija Kara-Murza säger att hon väntar sig att överklagan kommer att avvisas.

Fakta: Hårda straff mot Putins kritiker

Listan på Kremlkritiker som dömts till mångåriga fängelsestraff växer snabbt.

Det kanske allra mest uppmärksammade fallet de senaste åren är oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som efter att ha förgiftats och fått vård utomlands fängslades i Ryssland 2021. Han avtjänar nu ett straff på minst nio år.

I fjol dömdes journalisten Ivan Safronov till 22 års fängelse efter att ha skrivit artiklar om rysk försvarsindustri.

I december dömdes den välkände Kremlkritikern Ilja Jasjin till åtta och ett halvt års fängelse för att ha uttalat sig kritiskt om kriget i Ukraina och de ryska styrkornas massaker i Butja.

Den sibiriska journalisten Maria Ponomarenko dömdes i januari till sex år efter att ha rapporterat om Rysslands bombning av teatern i Mariupol.

I slutet av mars greps The Wall Street Journals Rysslandskorrespondent Evan Gershkovich, anklagad för spionage för USA:s räkning av den ryska säkerhetstjänsten FSB. Den 18 april beslutade en domstol i Moskva att amerikanen ska vara fortsatt fängslad fram till sin rättegång i slutet av maj.

ANNONS