Putin skickar fartyg med Zirconrobot till Atlanten

På onsdagen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att han har skickat iväg krigsfartyget Admiral Gorsjkov till Atlanten.
Fartyget är utrustat med hypersoniska kryssningsrobotarna ”Zircon” – ett vapen som saknar motstycke – hävdar Putin.

ANNONS
|

Det var under ett videosamtal med befälhavaren Igor Krokhmal och Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu som Vladimir Putin meddelade att man har skickat iväg krigsfartyget Admiral Gorshkov, rapporterar Reuters.

Fartyget kommer att ta sig till Atlanten, Indiska oceanen och Medelhavet.

– Denna gång är fartyget utrustat med Zircon, det mest avancerade hypersoniska robotsystemet hittills. Jag är övertygad om att ett så kraftfullt vapen kommer att kunna skydda Ryssland från potentiella externa hot, ska Putin ha sagt i videosamtalet.

”Kan utföra kraftfulla attacker”

Enligt ryska uppgifter har kryssningsroboten en räckvidd på över 1 000 kilometer och ska kunna färdas nio gånger snabbare än ljudets hastighet.

ANNONS

Rysslands försvarsminister hävdar att Rysslands fiender inte kommer att kunna stoppa kryssningsroboten.

– Detta fartyg, utrustat med Zircon, har kapaciteten att utföra precisa och kraftfulla attacker mot fienden till havs och på land, ska Sergej Sjojgu ha sagt.

I skrivande stund finns det inga uppgifter om krigsfartyget kommer att närma sig Ukraina. Men för att ta sig till Svarta havet måste den åka genom Bosporen, ett sund i Turkiet.

Oklart om skeppet ska till Ukraina

I en intervju med Dagens Nyheter säger Michael Sahlin, tidigare ambassadör i Turkiet, att fartyg som har sin hemmahamn i Svarta havet får lov att passera.

– Krigets nästa utveckling kommer att handla om detta. Här finns en väldigt stor negativ utvecklingspotential som det är viktigt att hålla ögonen på, säger Sahlin till tidningen.

Redan i slutet av februari begärde Ukraina att Turkiet skulle stänga Bosporen för krigsfartyg – och enligt Sahlin var det något som man senare gjorde.

– Men strax dessförinnan lyckades sex ryska krigsfartyg ta sig in, säger han till tidningen.

LÄS MER:Ryssland erkänner misstag som ledde till ukrainska attacken

LÄS MER:Ryska pilotbristen: Skickar instruktörer till fronten

LÄS MER:Ryska ledarskapet kritiseras efter nyårsattacken

ANNONS