Putinkritiker dömd till ryska regimens längsta straff

Den Putin-kritiska oppositionspolitikern Vladimir Kara-Murza har på måndagen dömts skyldig till landsförräderi. Han tilldelas nu den ryska regimens hittills hårdaste straff: 25 år i fängelse.
– Det här är priset för att inte vara tyst i dagens Ryssland, säger Kara-Murza i domstolen.

ANNONS
|

Den 41-åriga politikern Vladimir Kara-Murza har i flera år motsatt sig Vladimir Putin och hans regim. Men sedan Ryssland invaderade Ukraina har han blivit en av de mest högljudda och profilstarka kritikerna i landet.

För det har han nu dömts till 25 år i fängelse för landsförräderi.

– Jag var säker på att efter två decennier i rysk politik, efter allt jag sett och upplevt, kunde ingenting längre överraska mig. Jag måste erkänna att jag hade fel, säger Vladimir Kara-Murza i ett tal under rättegången, rapporterar Novaya Gazeta.

– Det här är priset för att inte vara tyst i dagens Ryssland.

ANNONS

Kara-Murza har tidigare anklagat den ryska säkerhetstjänsten för att vid två tillfällen, 2015 och 2017, ha försökt att förgifta honom – något som de ryska myndigheterna nekar till.

Kara-Murza har även haft ett nära samarbete med Putinkritikern och tidigare vice premiärministern Boris Nemtsov, som mördades i Moskva 2015.

Har kritiserat kriget i Ukraina

En av de anledningar till att Vladimir Kara-Murza åtalats för förräderi är att han varit tydlig i sin ställning och kritik mot kriget i Ukraina.

I ett meddelande som släpptes av Kara-Murza förra veckan sa han att han inte ångrar någonting.

– Jag klandrar mig själv endast för en sak, sa han enligt TT och fortsatte:

– Att jag inte lyckades övertyga nog många av mina landsmän och politiker i demokratiska länder om den fara som den nuvarande regimen i Kreml utgör för Ryssland och världen.

LÄS MER:Kremlkritikern Kara-Murza åtalas för förräderi

LÄS MER:Rysk regimkritiker innan dom: Ångrar inget

LÄS MER:Känd Putinkritiker gripen i Ryssland

ANNONS