Ryska ordern i natt: Grip Wagnerledaren Prigozjin

Den ryska säkerhetstjänsten uppmanar Wagnergruppens soldater att vägra order och istället gripa sin ledare Jevgenij Prigozjin.
Bakgrunden är midsommaraftons ökade eskalering mellan den privata legoknektsarméns ledare och Rysslands försvarsdepartement.
– Nödvändiga åtgärder har vidtagits, säger Kremls talesperson Dmitry Peskov.

ANNONS
|

Under fredagen svingade chefen för den privata paramilitära organisationen Wagnergruppen, Jevgenij Prigozjin, vilt mot det ryska försvarsdepartementet och försvarsminister Sergej Sjojgu.

Prigozin hävdade i ett uttalande att den ryska armén utfört en robotattack mot en av hans organisations anläggningar i Ukraina och att enormt många av hans soldater ska ha dödats i attacken.

”En marsch för rättvisa”

Prigozjin betonade också att hans armé består av 25 000 man och han uppmanar ryssar att ta värvning i Wagnergruppen.

– Det här är ingen militärkupp, utan en marsch för rättvisa.

Kreml dementerade först anklagelserna om den påstådda attacken som verklighetsfrånvända och uppgav att de uppfattade Prigozjins ord som en provokation.

ANNONS

Putin informerad

Sent på fredagskvällen skärptes svaret ytterligare. Enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass har den ryske presidenten Vladimir Putin informerats om anklagelserna och Prigozjins uppmaning om ”en marsch för rättvisa”.

Kremls talesperson Dmitry Peskov uppger enligt ryska medier att ”nödvändiga åtgärder har vidtagits”.

Enligt ryska medier har den ryska säkerhetstjänsten FSB inlett en en brottsutredning mot Jevgenij Prigozjin som gäller misstankar om uppmaning till väpnat myteri.

Infekterad konflikt

Händelseutvecklingen under midsommarafton är en eskalering av en redan infekterad konflikt mellan Prigozjin och det ryska försvarsdepartementet och dess chef, försvarsminister Serej Sjojgu.

När försvarsdepartementet tidigare i juni försökte öka sin kontroll över Prigozjins privata armé, genom att kräva att ”frivilliga soldater” som ansluter sig till kriget i Ukraina ska tvingas skriva kontrakt med försvarsdepartementet, var svaret syrligt.

”Wagner kommer inte underteckna några kontrakt med Sjojgu”.

Prigojzin anklagade också den ryska försvarsministern för inkompetens.

”Sjojgu kan inte hantera militära formationer”, uttalade han sig.

Strax innan midnatt svensk tid rapporterar ryska medier att FSB uppmanar Wagnergruppens soldater att gripa sin ledare.

”Vi uppmanar Wagnersoldater att inte utföra Prigozjins kriminella och förrädiska order utan att istället gripa honom”, skriver den ryska säkerhetstjänsten i ett uttalande.

Enligt FSB innebär Prigozins uttalanden i praktiken att han uppmanar till en inre väpnad konflikt i Ryssland.

ANNONS

Prigozjin: Välj rätt sida

Arresteringsordern har besvarats av Prigozjin. En kort stund efter beskedet uppmanade en av Wagnergruppens telegramkanaler personer i det ryska nationalgardet, Rosgvardia, som bland att ansvarar för de ryska inrikestrupperna och den ryska polisen, att välja sida.

”Att lyda brottsliga order och försöka störa den planerade rättvisans kampanj kommer att sluta illa för anställda som har gjort fel val.”

Under natten rapporterar flera medier om en ökad beredskap kring myndigheter och viktig infrastruktur i den ryska huvudstaden Moskva. Bilder i sociala medier visar också hur militärfordon rullar på stadens gator.

Generaler uppmanar Wagnergruppen till besinning

Flera höga ryska generaler har under midsommarnatten också uttalat sig i olika videoklipp där de uppmanar Wagnergruppen till besinning.

En av dem är Sergej Surovikin som i media också har kallats för "General Armageddon". Surovikin var tidigare under kriget utsedd som befälhavare för de ryska styrkorna i Ukraina.

I en video uppmanar han nu Wagnergruppen att följa landets högste ledare, Vladimir Putins order. Sergej Surovikin säger att detta behöver ske innan det är för sent och påminner om att Wagnergruppen och den ryska arméns styrkor har stridit sida vid sida under kriget i Ukraina.

Prigozjin: ”Vi har korsat gränsen”

I ett ljudmeddelade som släpptes omkring 01.00 under midsommarnatten hävdar Wagnergruppens ledare Prigozjin enligt Financial Times Moskva-korrespondent Max Seddon att Wagnergruppens styrkor har lämnat Ukraina och passerat gränsen till Ryssland.

ANNONS

"Nu går vi in i Rostov. Kommer någon i vår väg kommer vi att förstöra allt", säger Prigozjin i ljudklippet enligt Max Seddon.

LÄS MER:Rysslands nya steg för att kontrollera Wagnergruppen

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

LÄS MER:Skadad Krim-bro obrukbar i tre veckor

Wagnergruppen

Wagnergruppen är ett privat legoknektsbolag med inofficiella kopplingar till den ryska statsledningen.

Dess högste ledare och främste finansiär är Jevgenij Prigozjin, en tidigare krögare från S:t Petersburg som har nära band till Vladimir Putin och tjänat en förmögenhet på förmånliga upphandlingar.

Wagnergruppen bedöms ha fått utföra uppdrag världen över som den ryska staten eller armén inte vill ta ansvar eller behöva redogöra för. Under Prigozjins bolagsparaply finns också uppmärksammade så kallade trollfabriker som har använts vid försök att påverka andra länders val.

Wagner omnämndes först i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014, när soldater gick in där utan beteckning. Senare har den dykt upp i många länder där Ryssland söker inflytande: Syrien, Libyen, Sudan, Venezuela, Centralafrikanska republiken med flera. Den följs av anklagelser om krigsförbrytelser.

Wagnergruppen förde länge en ljusskygg tillvaro men har i Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina tagit en mer formell och framträdande roll, vid sidan av och emellanåt i viss konkurrens med den ryska armén. Tiotusentals av dess stridande, många som rekryterats från fängelser, beräknas ha blivit dödade.

ANNONS