Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och den belgiske premiärministern Alexander de Croo höll en pressträff vid gränsövergången i Rafah på fredagen.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och den belgiske premiärministern Alexander de Croo höll en pressträff vid gränsövergången i Rafah på fredagen. Bild: Mohammed Asad

Spanien och Belgiens uttalanden upprör Israel

Spanska och belgiska uttalanden vid gränsövergången i Rafah om den israeliska offensiven i Gaza upprör i Israel.
Nu kallar den israeliske utrikesministern upp ländernas ambassadörer för en "hård tillrättavisning".

ANNONS

När Belgiens premiärminister Alexander de Croo på fredagen besökte gränsövergången i Rafah sade han att "operationen måste respektera internationell humanitär rätt" och fördömde förstörelsen i Gazaremsan som "oacceptabel".

Samma åsikter upprepades av de Croos spanske kollega Pedro Sánchez som också befann sig vid gränsen. Han sade att de "urskillningslösa dödandet av oskyldiga civila" i det palestinska territoriet är "fullständigt oacceptabelt".

Tillsammans kräver de en permanent vapenvila.

Israels utrikesminister Eli Cohen har gett order om att kalla upp ländernas ambassadörer och anklagar de två ledarna för att stödja "terrorism", enligt ett uttalande från hans kansli.

I ett separat uttalande säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han "starkt" fördömer de två ledarnas uttalanden. Han anklagar dem för att inte lägga "det totala ansvaret på Hamas för de brott mot mänskligheten som de begick: massmord på israeliska medborgare och användandet av palestinier som mänskliga sköldar".

ANNONS

På fredagen inleddes den första vapenvilan mellan Hamas och Israel sedan kriget utbröt i början av oktober.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel tidsangivelse för när kriget utbröt.

ANNONS