Största militäroperationen i Jenin på 20 år – det händer nu

Våldet på Västbanken eskalerar. Israel har utfört den största militära operationen i staden Jenin sedan 2002.
Minst tio personer har dött, varav tre av dem barn. WHO uppger att vårdpersonal stoppas från att hjälpa skadade i ett flyktingläger.

ANNONS
|

Under natten till måndagen skakades den palestinska staden Jenin av skottlossning och explosioner sedan en storskalig räd inletts mot ett stort flyktingläger i området. Omkring 2 000 israeliska soldater beräknas ha gått in i området.

På måndagskvällen, nästan ett dygn efter att operationen inletts, befann sig fortfarande hundratals israeliska soldater i Jenin, rapporterade BBC.

Minst tio palestinier har dödats och tjugo har skadats allvarligt.

Senare under tisdagsförmiddagen uppger FN att det finns tre barn bland de döda och beskriver militärinsatsens omfattning som ”alarmerande”. Världhälsoorganisationen WHO uppger att vårdpersonal stoppas från att ta sig in i lägret för att hjälpa de som skadats, rapporterar Reuters.

ANNONS

På grund av oroligheterna har omkring 3 000 palestinier lämnat flyktinglägret under det senaste dygnet, enligt den biträdande guvernören Kamal Abu al-Roub. Men runt 18 000 människor finns fortfarande kvar i lägret. Många av invånarna är i akut behov av mat, dricksvatten och mjölkpulver.

Därför attackeras Jenin

Jenin är en stad i den norra delen av den ockuperade Västbanken. I staden finns även ett flyktingläger, även det kallat Jenin, som inhyser tiotusentals människor.

Israels president, Benjamin Netanyahu, har sagt att syftet med räden varit att ”stoppa terrorister som vill förgöra Israel”.

"Under de senaste månaderna har Jenin blivit en fristad för terrorister. Terrorister har utfört barbariska attacker och mördat civila israeler, män, kvinnor och barn, så många barn som de kunde hitta,” sa Netanyahu vid ett evenemang för USA:s ambassad i Jerusalem på måndagskvällen, vilket CNN rapporterar.

Men det palestinska utrikesdepartementet kallar upptrappningen för ”ett öppet krig mot folket”.

Under kvällen meddelade den palestinske presidenten Mahmud Abbas kansli att han avbryter alla kontakter och allt säkerhetssamarbete med Israel.

De senaste veckorna har våldet eskalerat på Västbanken. Förra månaden utkämpades en flera timmar lång strid i Jenin där sex palestinier dödades och mer än 90 skadades. FN:s säkerhetsråd har uppmanat både Israel och Palestina att undvika handlingar som kan öka spänningarna.

ANNONS

Attacken som just nu pågår mot Jenin har beskrivits som den största israeliska militära operationen sedan 2002, då den andra intifadan, även kallad al-Intifada al-Aqsa, inträffade. År 2002 inledde Israel en stor attack mot flyktinglägret Jenin, som var platsen för några av de värsta våldshandlingarna under den andra intifadan.

Bakgrund: Intifada

• Den första intifadan (arabiska för resning, uppror) 1987–1993:

Startade i Gaza och spred sig snabbt till Västbanken. Det började som en spontan obeväpnad revolt mot Israels ockupation, och utvecklades till att omfatta i stort sett alla palestinier och blev en välorganiserad motståndsrörelse. Genom strejker och olika former av civilt motstånd försökte man frigöra sig från beroendet av Israel. Intifadan stärkte palestiniernas självförtroende och riktades även mot PLO:s (Palestinska befrielseorganisationens) oförmåga att häva ockupationen. Ett resultat blev den palestinska självständighetsförklaringen 1988 och ett accepterande, åtminstone bland vissa av palestinierna, av en tvåstatslösning. Israel kritiserades internationellt för försöken att med brutala metoder slå ned revolten. Efter Kuwaitkrigets slut och inledningen av fredsförhandlingar 1991 samt principavtalet mellan PLO och Israel 1993 ebbade den första intifadan långsamt ut.

• Den andra intifadan – al-Intifada al-Aqsa – 2000–2005:

Började i september 2000. Den israeliske oppositionspolitikern Ariel Sharons kontroversiella besök på tempelområdet i Jerusalem brukar anges som utlösande faktor. Enligt palestinska källor var den dock planerad som en protest mot Israels fortsatta bosättningspolitik, samtidigt som utropandet av en palestinsk stat ständigt sköts på framtiden. Intifadan blev också en protest mot de egna politiska ledarnas oförmåga att skapa framsteg. Den andra intifadan var från början militariserad från palestinskt håll med självmordsbombare som slog till inne i Israel. Israels svar blev hårt med ockupation av de stora palestinska städerna. De militära ledarna för intifadan men också politiska ledare för Hamas och PFLP (Folkfronten för Palestinas befrielse) likviderades. När intifadan ebbade ut 2005 hade mer än 1 000 israeler och cirka 3 500 palestinier dödats.

Källa: Nationalencyklopedin, TT

LÄS MER:Israelisk militärräd fortsätter på Västbanken

LÄS MER:Tusentals palestinier flyr läger efter räd

LÄS MER:FN:s säkerhetsråd manar till lugn på Västbanken

ANNONS