Taiwans president Tsai Ing-Wen har sagt att Taiwan sympatiserar med Ukrainas situation på grund av egna erfarenheter med 'militära hot och skrämsel från Kina'. Arkivbild.
Taiwans president Tsai Ing-Wen har sagt att Taiwan sympatiserar med Ukrainas situation på grund av egna erfarenheter med "militära hot och skrämsel från Kina". Arkivbild. Bild: Chiang Ying-ying/AP/TT

Taiwan på helspänn efter Rysslands invasion

Taiwan befinner sig precis som Ukraina i skuggan av ett stort och mäktigt land som gör anspråk på dess territorium.
Kina avfärdar att det finns likheter, men Taiwans president manar till ökad övervakning av militära aktiviteter i området.

ANNONS
|

Kina anser att Taiwan är en del av landets territorium och har sagt att man i något skede kommer att ta kontroll över området, med våld om så krävs.

– Taiwan har alltid varit en omistlig del av Kinas territorium. Det är ett obestridligt historiskt och rättsligt faktum, sade en talesperson för Kinas utrikesdepartement i onsdags då hon avfärdade jämförelserna som kommit med anledning av Rysslands erkännande av de Moskvastödda separatistområdena i östra Ukraina som självständiga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Kina har inget intresse av att jämföra sina anspråk på Taiwan med situationen i Ryssland och Ukraina.

– Det sista de kinesiska ledarna vill är att någon ska erkänna Taiwan som en suverän stat. Därför är det här två helt olika frågor för Kina, säger Sofia Ledberg, docent och universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

ANNONS

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping visade nyligen upp en tydlig gemensam front då de träffades i Peking. Då uppmanade de i ett uttalande Nato att överge "kalla kriget-eran" och kritiserade samtidigt USA:s "negativa inverkan på fred och stabilitet".

"Knivig situation"

Kina anklagade i onsdags USA för att öka spänningarna och skapa panik kring Ukrainakrisen efter att Washington meddelat nya sanktioner mot Ryssland.

Natten efter skickade Ryssland sedan in markstyrkor i Ukraina, vilket har gjort det svårare för Peking att hålla Moskva om ryggen eftersom Kina under lång tid lagt stor vikt vid suveränitetsprincipen, att man inte lägger sig i andra staters angelägenheter.

Enligt Sofia Ledberg verkar Kina genom att visa enighet med Ryssland ha försatt sig självt i en komplicerad situation.

– Efter att ha hävdat att krisen har orsakats av USA och Nato är det sedan Ryssland, utmålad som en nära partner och vän, som går in i en annan suverän stat, vilket skapar en knivig situation för Kina. Man vill absolut inte öppna för en världsordning som tillåter militära interventioner i andra stater eftersom det pågår konflikter i till exempel både Tibet och Xinjiang inom Kinas gränser, säger hon.

Manar till samtal

Många länder fördömde snabbt Rysslands invasion i onsdags, medan Kina tog flera timmar på sig att komma med ett uttalande där man inte direkt kritiserade Rysslands attack, utan nöjde sig med att mana till samtal.

ANNONS

Kina följer antagligen noggrant utvecklingen i Ukraina, och kanske framför allt omvärldens reaktioner. Enligt Sofia Ledberg är det dock inte troligt att Kina kommer att ta efter Rysslands agerande.

– Om Kina skulle planera och genomföra en militär aktion mot Taiwan så skulle det inte ske som en konsekvens av andra staters agerande i andra delar av världen. Taiwanfrågan intar en särställning i kinesisk utrikespolitik och hur Kina agerar inom denna bestäms troligen av andra faktorer än det som händer i Ukraina i dag.

Mer offensiv roll

Taiwans president Tsai Ing-Wen sade i onsdags att "externa krafter" försöker manipulera situationen i Ukraina och "påverka moralen i det taiwanesiska samhället".

Peking har ökat pressen på det demokratiskt styrda Taiwan sedan Tsai Ing-Wen kom till makten 2016, eftersom hon inte går med på att Taiwan ska vara en del av Kinas territorium.

Det har spekulerats i om Kina skulle passa på att göra framstötar i Taiwan nu när världens blickar är riktade mot Ukraina. Kina har tidigare sagt att landet kommer att agera militärt om Taiwan skulle förklara sig självständigt. Att det skulle komma enbart med anledning av det som händer nu i Ukraina är inte troligt, enligt Sofia Ledberg.

– Men om det blir en långvarig konflikt i Europa kan man tänka sig att Kina flyttar fram sina positioner i Indiska oceanen och i Stillahavsområdet, att man tar en än mer offensiv position. Kina har ju redan visat minskad kompromissvilja när det gäller dispyter med grannstater. Den typen av beteende skulle kunna förstärkas om den amerikanska närvaron och engagemanget i Kinas närområde minskar på grund av ett krig i Europa.

ANNONS

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Önationen har drygt 23 miljoner invånare och fungerar i praktiken som en självständig stat. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Taiwan erkänns officiellt som en självständig stat av 14 mindre länder i Stilla havet, Latinamerika och Afrika, som får bistånd från Taiwan.

Länderna är, sedan Nicaragua brutit de diplomatiska kontakterna, Belize, Guatemala, Haiti, Honduras, Marshallöarna, Nauru, Palau, Paraguay, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Granadinerna, Swaziland, Tuvalu och Vatikanstaten.

Ett land kan inte erkänna och ha officiella förbindelser med både Kina och Taiwan.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS