Tre personer döms för nedskjutningen av MH17

Tre män med koppling till rysk säkerhetstjänst har dömts i sin frånvaro för att ha skjutit ner passagerarplanet MH17 över Ukraina 2014. Nära 300 personer dog i kraschen som skedde under början av kriget i Donbass 2014.

ANNONS
|

Flygplanet MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur när det sköts ner över Ukraina 17 juli 2014. På marken pågick kriget mellan de ryskstödda separatisterna och den ukrainska armén. Planet träffades av en luftvärnsrobot som Ryssland hade försett separatisterna med. Samtliga 298 ombord dödades. Vrakdelar och kroppar regnade ner över fälten, ibland in genom hustak i de närliggande byarna. De flesta offer var nederländska medborgare.

– Jag har alltid sagt att vår familj var de första icke-ukrainska offren i kriget som startade för åtta år sedan, säger Piet Ploeg, som förlorade sin bror, svägerska och brorson i kraschen och nu är talesperson för familjerna till offren, enligt New York Times.

ANNONS
Piet Ploeg, som förlorade sin bror, sin svägerska och sin brorson i kraschen var på plats i domstolen när domen meddelades.
Piet Ploeg, som förlorade sin bror, sin svägerska och sin brorson i kraschen var på plats i domstolen när domen meddelades. Bild: Phil Nijhuis

Ryssland har förnekat all inblandning i händelsen, trots bevisning som visar att planet sköts ner av en Buk-robot som avfyrades från en rysk militärbas på andra sidan gränsen. Uppsnappade telefonsamtal och meddelanden pekar också på att de ryskstödda separatisterna var inblandade, skriver New York Times. I stället har man lagt skulden på Ukraina och spridit flera konspirationsteorier. Bland annat teorin att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA skulle ha kraschat ett plan fullt med kroppar för att sätta dit Moskva. Dessa teorier avfärdades helt av domstolen i Nederländerna.

Separatistminister bland de dömda

Bland de åtalade fanns Igor Girkin, tidigare överste i den ryska underrättelsetjänsten FSB och försvarsminister i separatistiska Folkrepubliken Donetsk. Sedan Ryssland invaderade Ukraina 24 februari har Girkin blivit en framträdande röst i den ryska offentligheten genom sin krigsblogg på meddelandetjänsten Telegram.

Utöver Igor Girkin åtalades två före detta ryska underrättelseofficerare och en ukrainsk medborgare som ledde en ryskstödd militärenhet. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för samtliga.

Efter över två års rättegång döms nu tre av de fyra männen till livstids fängelse för dådet. Enligt rätten var det faktum att de efter nedskjutningen försökte sopa igen spåren genom att föra tillbaka Buk-trailern tillbaka till Ryssland en försvårande omständighet.

De dömda ska betala 16 miljoner euro i skadestånd till de anhöriga. Bara en av dem, en tidigare rysk underrättelseofficer, frias.

ANNONS

De tre dömda befinner sig på ryskkontrollerat område och kommer sannolikt aldrig att avtjäna det straff de dömts till.

För Piet Ploeg innebär deras frånvaro att det blir svårare att acceptera vad som har hänt.

– Frågan ”varför” är inte besvarad än, säger han.

LÄS MER:Ukraina fortsätter hävda att roboten i Polen var rysk

LÄS MER:Explosion i Polen troligtvis del av ukrainskt luftvärn: ”Inte Ukrainas fel”.

LÄS MER:Senaste om kriget i Ukraina

ANNONS