Undantagstillstånd i Kazakstan

Kazakstans regering upplöses och undantagstillstånd har utlysts i landets största stad efter att omfattande protester snabbt spridits. Protesterna som inleddes efter att gasolpriserna stigit drastiskt övergick sedan till krav på regeringens avgång och tillgång till fria val.

ANNONS
|

Kazakstans president upplöser landets regering och har utfärdat undantagstillstånd i landets största stad Almaty, liksom i den oljerika provinsen Mangystau (Mangghystaw), i ett försök att lugna demonstranter.

President Kasym-Zjomart Tokajev säger i ett uttalande på presidentkansliets sajt att han accepterat en avskedsansökan från regeringen via premiärminister Askar Mamin. Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills dess att en ny regering har bildats.

Utegångsförbud råder mellan klockan 23 och 07.

Beskeden kommer efter flera dagar av oväntat omfattande protester som inleddes i provinsen Mangystau tidigare i veckan efter att priset på gasol stigit kraftigt. Regionen är starkt beroende av billig gasol, bland annat då det används som drivmedel i fordon. Enligt nyhetsbyrån AFP innebär en kraftig höjning av gasolpriset också att priserna på livsmedel skulle stiga mer än vad de redan gjort under pandemin.

ANNONS

Protesterna tog en politisk vinkel

Protesterna spred sig sedan till andra delar av landet, bland annat till landets största stad Almaty. Regeringen valde att sänka gasolpriserna till den nivån som demonstranterna krävt men protesterna fortsatte och antog en politisk vinkel. Från att bara kräva ett sänkt gasolpris började protesterna också innefatta både krav på regeringens avgång och krav på fria val i landet.

– Det överraskade alla, speciellt att de spred sig så snabbt. De startade av ekonomiska skäl men de antog snabbt en politisk vinkel, säger Bruce Pannier, korrespondent på Radio Free Europe till nyhetskanalen Al Jazeera.

I Almaty har polisen satt in tårgas och distraktionsgranater för att skingra omkring 5 000 demonstranter, enligt AFP:s journalister på plats. Meddelandetjänsterna Telegram, Signal och Whatsapp verkar ha gjorts otillgängliga i landet.

Totalt har mer än 200 personer frihetsberövats i samband med oroligheterna och 95 poliser har skadats, enligt ett uttalande från landets inrikesdepartement.

Demonstranter uppges bland annat ha blockerat vägar och stört den allmänna ordningen.

LÄS MER:Tårgas mot demonstranter i Kazakstan

ANNONS