En israelisk flagga hissad på en förstörd byggnad i Gaza. Arkivbild.
En israelisk flagga hissad på en förstörd byggnad i Gaza. Arkivbild. Bild: Ariel Schalit

Uppgifter: Israel och Hamas nära överenskommelse om vapenvila

Israel och Hamas är nära en överenskommelse om fem dygns vapenvila i kriget. Det rapporterar Washington Post, med hänvisning till anonyma källor.
Varken Israel, Hamas eller USA har bekräftat uppgifterna.
– Vi har inget avtal än, säger en talesperson för Vita huset.

ANNONS
|

Uppgifterna har ännu inte bekräftats officiellt, men enligt tidningen är det tillsammans med USA som parterna förhandlat sig fram till en överenskommelse.

När vapenvilan träder i kraft är oklart, men Washington Post hävdar att de skulle kunna ske ”under de kommande dagarna” så länge inget oförutsett händer.

Att vapenvilan sedan hedras ska säkras av flygövervakning, enligt tidningen.

Delar av gisslan släpps

Förhoppningen är att ”dussintals kvinnor och barn” som suttit tillfångatagna i Gaza sedan Hamas attack den 7 oktober ska släppas fria. Inledningsvis ska det handla om drygt 50 personer och frisläppandet ska i sådana fall ske i ”mindre grupper” åt gången var 24:e timme.

ANNONS

239 personer tros totalt hållas som gisslan i Gaza. Det avtal som nu ska vara nära inkluderar inte frisläppandet av civila israeliska män eller soldater oberoende av kön, enligt Washington Post.

Tidningen skriver att villkoren skrivits ned i ett sex sidor långt dokument. Åtminstone till en början, och under flera veckor, har det förhandlats fram av företrädare för samtliga parter i Qatar.

Enligt Washington Post ska vapenvilan också se till att en ”betydande ökning” av humanitärt bistånd och förnödenheter – inklusive bränsle – släpps in på Gazaremsan genom Egypten.

Vita huset: Inget avtal än

En talesperson för den israeliska ambassaden i Washington vill inte kommentera Washington Posts uppgifter. Inte heller Hamas har uttalat sig om uppgifterna.

Kort efter att Washington Post publicerat sin artikel skrev Adrienne Watson, talesperson för Vita husets säkerhetsråd, att man ”inte nått en överenskommelse än” men att man ”fortsätter jobba hårt” för att få till ett avtal.

LÄS MER:Elva svenskar lämnade Gaza på lördagen

LÄS MER:WHO om al-Shifa: En dödszon

LÄS MER:Propalestinska demonstrationer runt om i Europa

ANNONS