USA:s misstanke: Ukraina godkände attack mot Dugina

Den 20 augusti dog Daria Dugina, dotter till ”Putins hjärna”, i en bilexplosion i Moskva.
Nu tror delar av den amerikanska underrättelsetjänsten att attacken godkändes av den ukrainska regeringen, rapporterar The New York Times.

ANNONS
|

Daria Dugina, 29, var dotter till Alexandr Dugin som beskrivits som ”Putins hjärna” och chefsideolog. Han ska vara en av de drivande rösterna i att intensifiera Rysslands aktioner i Ukraina. Redan 2015 införde USA sanktioner mot honom efter Rysslands invasion av Krimhalvön.

Dottern Daria Dugina var redaktör på sajten United World International och en uttalad supporter till kriget.

Den 20 augusti exploderade en bil med Daria Dugina i på en motorväg i Moskvas utkanter. Tillsammans med sin pappa hade hon varit på en familjefestival där de båda varit hedersgäster. I sista sekund bytte Alexandr Durin bil och klarade sig därför från explosionen.

ANNONS

Ukraina dementerar inblandning

Nu rapporterar The New York Times att amerikanska underrättelsetjänster misstänker att Ukrainas regering godkände attentatet. Källorna tror att bilbomben var en del av en hemlig insats.

USA ska själva inte haft någonting med operationen att göra, varken genom att bidra med information eller assistans. Nu är de oroliga över att händelsen kan försvåra situationen mellan Ryssland och Ukraina ytterligare och att det kan komma hämndaktioner mot ukrainska tjänstemän.

Ukraina gick snabbt efter händelsen ut och dementerade all form av inblandning i attacken.

LÄS MER:Han är Putins obehagliga filosof

LÄS MER:Uppgifter: Dotter till Putin-inspiratör dödad

ANNONS