Morötter räddningen för rådjur i Åsa

ÅSA: Det är inte bara vi människor som klagar på den stränga vintern. Viltet i skogarna lider också och nu har jägarna i norra Halland gjort en storsatsning för att rädda de svältande rådjuren. Tio ton morötter har lagts ut i de nordhalländska skogarna.

ANNONS
|

Den djupa snön gör att viltet, framförallt rådjuren och hararna, inte kommer åt den markvegetation med bland annat bärris som brukar utgöra deras vinterföda. Och när rapporterna om döda och utmärglade djur, som hittats ute i markerna, började strömma in till Jägareförbundet och förbundets viltansvarige i norra Halland Stefan Blomster bestämde sig Stefan för att något måste göras.

För en dryg vecka sedan landade tio ton morötter, eller 17 kubikmeter, på gårdsplanen hemma hos familjen Blomster på Trulsa gård i Dotetorp strax norr om Åsa.

- Men det var inte det lättaste att få tag i några morötter. Jag höll på och ringde runt i ett par dagar innan jag fick tag i ett parti fodermorötter i Ödeshög i Östergötland. Morötter är ett bra foder till djuren eftersom de även innehåller vätska som djuren behöver, säger Stefan, som varnar för att bara lägga ut torrt hö till viltet. Det kan ledas till att djuren drabbas av vätskebrist och blir sjuka.

ANNONS

Morotsberg till jägarna

,

På Jägareförbundets hemsida annonserade han ut morotspartiet och inbjöd de nordhalländska jägarna att komma och förse sig gratis för att stödutfodra rådjur och harar på sina jaktmarker. Och uppmaningen blev snabbt hörsammad. Morotsberget tog slut på bara ett par dagar.

- Ett 20-tal jägare var här och hämtade och några av dem har sedan i sin tur delat med sig till andra jaktlag i trakten, säger Stefan Blomster, medan vi pulsar genom snön ut till hans egen foderplats ute i skogen.

Lätt byte för rävar i vinter

,

Där har viltet snabbt hittat sitt nya matbord, som gränsar till en viltåker med fodermärgkål, som tidigare anlagts för bland annat rådjuren. På en vecka har högen med morötter, en knapp bilkärra full, krympt ordentligt. Men han tror ändå att det finns mat till rådjuren i ytterligare en och en halv vecka.

- Men den här vintern är nog den värsta jag varit med om under mina 22 år som jägare, säger Stefan Blomster.

Den svåra vintern har inte bara gjort det svårt för djuren att hitta föda. I utmattat tillstånd har rådjur och harar också blivit ett lätt byte för rovdjuren, bland annat räven, som också haft problem att hitta föda.

ANNONS

- Räven lever vanligtvis mest på möss och andra smådjur, men då man inte kommer åt dem i den djupa snön ger man sig på de större djuren istället, säger Stefan.

Han hoppas nu att våren är på väg och att ordningen i naturen skall bli återställd så att rådjuren klarar sig på egen hand då morötterna är slut.

ANNONS