Så blir manetsommaren i Göteborg

Det är badsäsong – och manetsäsong, eller? Hittills har manetspaningarna från Göteborg och resten av Västkusten varit få.
– Värmen talar för att det blir en sommar fri från brännmaneter i alla fall, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

ANNONS
|

Oavsett nivå av badare går det inte att förneka – det är badsäsong.

Säsongen började tidigare än vanligt i år. Redan under våren kom rapporter om rekordvarma hav och prognoser som förutspådde att sommaren skulle bli som den 2018 i väderväg. Den senaste tidens temperaturer verkar det som om väderspaningen kan gå i lås.

För den som vill bada utan maneter kan det vara en bra sak. För lika många som trivs i ett varmt Sommargöteborg – lika många gör det inte. Maneterna är ett exempel.

– De röda brännmaneterna tycker inte att om när det är för varmt. Då söker de sig ner i djupet, säger Björn Källström, forskare vid Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium.

ANNONS

Få rapporter hittills

Maneterna, oavsett typ, har en tendens att samlas på våra badplatser och sätta skräck i såväl stora som små badare. Men det är inte så att de slemmiga havsdjuren trivs extra bra i mänskligt sällskap eller att de ockuperar badvattnet frivilligt – det är snarare högst ofrivilligt att de hamnar där. Det är strömmar och vågor som tar dem till badplatserna.

– Brännmaneterna dyker upp under våren men det är först nu i början av sommaren som de är tillräckligt stora för att vi ska se dem, berättade manetexperten Björn Källström för exakt ett år sedan.

Att maneterna växt sig till synlig storlek råder det ingen tvekan om. Däremot är det få göteborgare som hittills i år faktiskt har sett dem.

– Det varma vattnet är troligen anledningen till detta. Brännmaneterna har säkerligen redan gömt sig nere i djupet, säger Björn Källström.

Så det blir en manetfri sommar?

– Värmen talar för att det blir en sommar fri från brännmaneter i alla fall. Och det är ju det som är det viktigaste för oss badare.

Extra stora i år

Men det finns ju andra maneter – och de verkar inte ha samma problem med varma badtemperaturer.

ANNONS

Som det ser ut nu får vi i sommar fortsatt dela badvatten med öronmaneterna. Enligt Björn Källström är dessa maneter till och med extra stora i år.

– Öronmaneterna har inga problem med att vara uppe på vattenytan. Men de bränns inte och är därför inte lika farliga, säger manetexperten.

Får du syn på en klängmedusa, eller vilken manet som helst, kan du rapportera upptäckten på www.rappen.nu.
Får du syn på en klängmedusa, eller vilken manet som helst, kan du rapportera upptäckten på www.rappen.nu. Bild: Björn Källström

Den sällsynta klängmedusan, som upptäcktes på kring Tjörn 2018, är också en värmedyrkare. Maneten är inte större än någon centimeter och därför väldigt svår att upptäcka.

Likt brännmaneten bränns även klängmedusan. Än så länge verkar den lilla maneten ha bosatt sig kring Tjörn där den upptäcktes och inte kommit i nära kontakt med oss badare.

– Om det nu blir en varm sommar, som vi tror att det kommer att bli, finns det stora möjligheter att klängmedusan kommer att gynnas av detta, säger Björn Källström.

Behöver vi vara oroliga för att råka på dem mitt i en simtur?

– Nej, det skulle jag inte säga. Skulle det hända, eller om man får syn på en klängmedusa i ett annat sammanhang, får man gärna rapportera det till Havs- och vattenmyndighetens rapporteringssida. Det får man gärna göra oavsett vilken manet man träffar på så vi kan se hur de sprider sig, säger manetexperten.

ANNONS

Så ska du göra om du blir bränd av en manet

  • Skölj bort bränntrådarna med vatten. Använd havsvatten i första hand då kranvatten kan göra att mer gift frisätts.
  • Ibland går bränntrådarna inte att skölja bort. Du kan pröva att skrapa bort trådarna med ett styvt föremål med inte alltför vassa kanter, till exempel ett betalkort.
  • Du kan även dra bort trådar med en bred tejp, exempelvis silvertejp.
  • Rakning med raklödder och hyvel kan också fungera.
  • Gnugga inte med en handduk. Det kan göra att fler nässelceller brister och avger gift.

Kontakta genast en vårdcentral om du får ögonbesvär efter att ögonen kommit i kontakt med en manet, om du får en kraftig reaktion i huden med utbredd rodnad, svullnad och kraftig ömhet eller om du får feber och känner dig medtagen.

Källa: 1177 Vårdguiden.

LÄS MER:Kallt badvatten ger manetfest på Västkusten

LÄS MER:Så blir manetsommaren – gör såhär om du blir bränd

LÄS MER:Marinbiologen som äter allt har skrivit en kokbok

LÄS MER:Gustaf, 11, brändes under kvällsdoppet: "En helvetesnatt"

ANNONS