Eleverna tog lugnande narkotikaklassade preparat för att försöka göra en Tiktok-utmaning som kallas för ”den sista som somnar vinner”.
Eleverna tog lugnande narkotikaklassade preparat för att försöka göra en Tiktok-utmaning som kallas för ”den sista som somnar vinner”. Bild: Michael Dwyer

15 skolelever fick söka vård efter Tiktok-utmaning

På appen Tiktok är det vanligt med utmaningar som användarna uppmanas att göra. Men vissa utmaningar kan vara farliga att utföra.
Nu har 15 skolelever i Mexiko fått uppsöka vård efter att de tagit lugnande medel för en Tiktok-utmaning, rapporterar ABC News.

ANNONS
|

Utmaningen har blivit så kallat ”viral” på sociala medier, främst på appen Tiktok. Den kallas för ”den sista som somnar vinner” och går ut på att man ska ta sömnmedel eller andra lugnande preparat och se vem som klarar av att hålla sig vaken längst.

Nu har 15 femteklassare i den mexikanska staden Guanajuato fått uppsöka vård efter att de försökt göra utmaningen på skoltid. Myndigheterna tror att barnen tagit det lugnande medlet bensodiazepin, som man behöver ett läkarordinerat recept för att få lov att köpa dem i USA.

Skoleleverna kunde behandlas på plats på skolan av läkare och ingen av dem ska ha drabbats av allvarliga skador. Det är oklart hur barnen ska ha fått tag på det lugnande läkemedlet.

ANNONS

Hälsodepartementet utfärdar varning – flera skolor drabbade

Det är den fjärde skolan i Mexiko under det senaste året där eleverna drabbats av konsekvenser efter att ha gjort utmaningar som de sett på sociala medier.

Den 25 januari utfärdade det mexikanska hälsodepartementet en nationell varning mot bensodiazepiner och uppmanade allmänheten att rapportera alla apotek eller butiker som sålde läkemedlet utan att be om recept.

Varningen kom bara en vecka efter att åtta gymnasieelever på en skola i Mexiko City fått behandlas efter att de tagit ett läkemedel, varav några fick uppsöka sjukhusvård. Några dagar innan det fick tre elever på en annan mellanstadieskola i norra Mexiko behandlas efter att de tagit bensodiazepiner.

Farliga Tiktok-utmaningar har lett till dödsfall

Det finns många Tiktok-utmaningar som riktar sig till barn och unga på Tiktok, varav de flesta är harmlösa. Men en del har inneburit allvarliga konsekvenser.

Utmaningen som kallats för ”blackout-challenge”, som går ut på att kväva sig själv tills man svimmar, blev viral under 2021. Flera unga människor, både i USA och i andra länder runt om i världen, har dött till följd av kvävning efter att de försökt utföra utmaningen.

Tiktok har blivit föremål för flera stämningsansökningar av föräldrar till barn som dött efter att de gjort utmaningen.

I oktober dog fyra tonåringar i USA efter att de gjorde en Tiktok-utmaning som gick ut på att stjäla en bil. De lyckades tjuvkoppla bilen och körde iväg med den, men kraschade kort efter stölden.

ANNONS

Det här är Tiktok

Tiktok är en app för mobiltelefonen, där man kan spela in och dela videor med varandra.

Appen hette från början Musical.ly, och blev populär främst bland unga tjejer. På Musical.ly filmade man sig själv när man körde "lipsyncing", alltså mimade till låtar, och dansade till musiken i appen.

Det kinesiska företaget Bytedance köpte 2018 upp Musical.ly, och bytte namn på appen till Tiktok.

Över en miljard internetanvändare använder i dag Tiktok.

Källa: Internetstiftelsen, TT

LÄS MER:Tonåringar dog efter Tiktok utmaning

LÄS MER:Flickor dog efter utmaning på Tiktok – företaget stäms

LÄS MER:Tiktok i blåsväder efter tragiska dödsfall

ANNONS