Demonstranter drabbar samman med polis nära premiärministerns bostad i London på onsdagen.
Demonstranter drabbar samman med polis nära premiärministerns bostad i London på onsdagen. Bild: Jordan Pettitt/AP/TT

17-åring häktad för knivdåd i Southport

Den 17-årige pojke som misstänks ha mördat tre flickor i brittiska Southport i måndags har häktats.
Storbritanniens premiärminister Keir Starmer går till hårt angrepp mot sociala medieplattformar som tillåtit spridning av desinformation.

ANNONS

Dådet har chockat hela Storbritannien. På tisdagen bröt våldsamma kravaller ut i Southport, drivna av falska rykten om gärningsmannens identitet som cirkulerat på nätet. Enligt polisen tros kravallmakarna ha varit del av en högerextrem grupp.

Över 50 poliser skadades, varav ett 20-tal fick föras till sjukhus, när demonstranterna kastade tegelstenar och flaskor mot dem. Soptunnor och bilar stacks i brand och en affär blev länsad.

Kravaller i London

Sent på onsdagskvällen hade våldet spridit sig till huvudstaden. Ett hundratal demonstranter kastade ölburkar och bengaler nära premiärministerns residens på Downing Street i London. Över 100 personer greps, bland annat misstänkta för att ha attackerat räddningspersonal, uppger Londonpolisen.

ANNONS

Även i staden Hartlepool i nordöstra England uppstod oroligheter i samband med demonstrationer av högerextrema grupper, som kopplar knivattacken till invandring. Den häktade 17-åringen är född i Storbritannien med föräldrar från Rwanda.

I ett ovanligt rättsligt beslut valde polismyndighet att namnge den häktade, trots att han är minderårig, för att undvika spekulationer.

Nya skarpa metoder

Premiärminister Keir Starmer gick samtidigt till hårt angrepp mot sociala medieplattformar och krävde att de följde lagar som ska stoppa spridning av desinformation och lögner. Starmer kallade också till sig polischefer för att ett möte om oroligheterna.

Premiärministern aviserar nya metoder för att stoppa kravaller. Bland dem ingår delande av information, ökad användning av teknik för ansiktsigenkänning och reserestriktioner för kriminella.

– De här ligisterna är mobila, de rör sig från samhälle till samhälle. Vi måste ha en polisrespons som gör detsamma, sade Starmer.

Blommor och leksaker vid en minnesplats i Southport, för att hedra offren för knivattacken. Bild tagen på onsdagen.
Blommor och leksaker vid en minnesplats i Southport, för att hedra offren för knivattacken. Bild tagen på onsdagen. Bild: James Speakman/AP/TT
ANNONS