Arkivbild. Uzbekistans hälsoministerium säger att 18 barn dött efter att de druckit en indisk hostmedicin. Bilden har inget med händelsen att göra.
Arkivbild. Uzbekistans hälsoministerium säger att 18 barn dött efter att de druckit en indisk hostmedicin. Bilden har inget med händelsen att göra. Bild: Kevin D. Liles

18 barn kan ha dött av giftig hostmedicin – andra misstänkta fallet i år

Minst 18 barn i Uzbekistan uppges ha dött till följd av en hostmedicin från Indien. I oktober dog minst 66 barn i Gambia på grund njurskador, som WHO tror kan ha orsakats av hostmedicin från ett annat indiskt företag.

ANNONS
|

Uzbekistans hälsoministerium uppger att minst 18 barn i landet har dött efter att ha tagit en hostmedicin tillverkad i Indien, rapporterar BBC.

Hälsoministeriet säger i ett uttalande att det rör sig om en hostmedicin från företaget Marion Biotech.

"Det visade sig att de avlidna barnen, innan de togs in på sjukhus, tog detta läkemedel hemma i två till sju dagar, tre till fyra gånger om dagen, och mellan 2,5 till 5 ml per dos, vilket överstiger standarddosen av läkemedlet för barn," säger ministeriet i uttalandet enligt BBC.

Preliminära labbtester som gjorts visar på att medicinen innehållit etylenglykol, som bland annat används som lösnings- och smörjmedel inom industrier och kan orsaka svåra njurskador.

ANNONS

Nu har Indiens regering inlett en undersökning av hostmedicinen och företaget stoppat all tillverkning, uppger indiska NDTV.

Andra fallet i år där barn kan ha dött från indisk hostmedicin

I oktober larmade WHO efter att minst 66 barn i Gambia dött av akuta njurskador.

Dödsfallen kunde kopplas till fyra olika indiska hostmediciner som producerats av företaget Maiden Pharmaceuticals. WHO sa att man testat sirapen och att den visat sig innehålla ”oacceptabla” mängder av giftiga ämnen såsom dietylenglykol och etylenglykol.

Både Indiens regering och företaget Maiden Pharmaceuticals har förnekat anklagelserna om att hostmedicinen har någon koppling till dödsfallen.

Tidigare i december uppgav Indien att deras tester visat att medicinerna överensstämde med sina specifikationer. En regeringstjänsteman sa till BBC att WHO ”dragit förhastade slutsatser” hostmedicinens koppling till dödsfallen, men WHO säger att de står fast vid de åtgärder som vidtagits.

LÄS MER:66 barn dog på grund av njurskador – kan finnas koppling till hostmedicin

LÄS MER:Förorenad medicin kan ha dödat tiotals barn

LÄS MER:Köttätande drog plågar USA – står bakom ökning av dödsfall

ANNONS