Genrebild. Sedan invasionen av Ukraina ska 42 länder ha cyberattackerats och data uppges ha stulits vid flertalet tillfällen.
Genrebild. Sedan invasionen av Ukraina ska 42 länder ha cyberattackerats och data uppges ha stulits vid flertalet tillfällen. Bild: Gustav Sjöholm/TT

42 länder har cyberattackerats av Ryssland

Teknikjätten Microsoft har redovisat omfattningen av ryska cyberattacker sedan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari. Totalt ska 42 länder ha attackerats och data har stulits vid flertalet tillfällen – men ett land står sig som undantaget.

ANNONS
|

Ryska hackare har attackerat ett hundratal organisationer i 42 länder sedan kriget i Ukraina bröt ut, vilket Sky News rapporterar.

Microsofts rapport uppger inte ett exakt antal på hur många attacker som utförts, men uppger att 128 organisationer ska ha utsatts för cyberattacker.

En av tre hackningsattacker ska ha varit framgångsrika, och av de har data stulits i minst en fjärdedel av nätverksintrången.

Runt hälften av organisationerna uppges vara statliga myndigheter och tolv procent myndigheter som tankesmedjor eller humanitära grupper, enligt Microsofts rapport. Andra vanliga mål var telekommunikations-, energi- och försvarsföretag.

Natoländer drabbade – men ett land sticker ut

Huvudsakligen har målet varit att slå mot Nato-medlemmar, som utgör nästan två tredjedelar av attackerna. Flest attacker har riktats mot USA och Polen – men de nordiska länderna och Turkiet har sett en ökning under de senaste två månaderna.

ANNONS

Dock är ett ”slående undantag” Estland – där Microsoft inte har upptäckt ett endaste cyberintrång sedan februari.

Företaget tror att det beror på att Estland använder sig av molnbaserad databehandling, vilket gör det lättare att upptäcka ett misstänkt intrång.

Microsoft varnade även för att "betydande kollektiva defensiva svagheter kvarstår" bland vissa av de europeiska regeringarna som drabbats.

LÄS MER:Så många cyberattacker sker i regionen

LÄS MER:Så preppar du inför en cyberattack

LÄS MER:EU: Ryssland bakom cyberattack mot satellit

LÄS MER:Känsliga uppgifter i fara efter cyberattack

ANNONS