Al-Qaida och IS uppmanar följare att attackera Israel och USA

De terrorstämplade grupperna al-Qaida och Islamiska staten (IS) har uppmanat sina följare att attackera israeliska, amerikanska och judiska mål. Nu finns det en oro bland experter att anhängare kan svara på uppmaningarna genom att just utföra riktade attacker.

ANNONS
|

Världen följer just nu kriget mellan Hamas och Israel och så även olika terrorstämplade grupper. Under de senaste två veckorna har personer med al-Qaida-kopplingar gratulerat Hamas för ”invasionen av Israel”, rapporterar The Guardian.

IS ska även ha kommit med ett uttalande där de erbjudit ”råd” för ”praktiska åtgärder för att bekämpa judarna”. I uttalandet ska de även ha kritiserat Hamas för sina kopplingar till Iran och för att de har ett ”för snävt fokus på Israel”. IS uppmanade att man skulle attackera judar i hela världen, men framför allt i Nordamerika och i Europa.

Även den extremistiska islamistiska organisationen al-Shabaab, som har starka kopplingar till al-Qaida, har uttalat sig om konflikten.

ANNONS

De säger att det inte bara är ett "slag mellan de islamiska fraktionerna i särskilt landet Palestina, utan snarare slaget om hela den muslimska umma (gemenskapen reds anm)”.

"Muslimer måste samlas och erbjuda allt de kan för att stödja mujaheddin mot judarna och deras hycklande otrogna allierade. Styrkan hos denna nation ligger i styrkan hos dess jihadistiska fronter.”

Det här betyder umma, mujaheddin och jihad

Umma är ett arabiskt ord som i religiösa sammanhang omfattar hela den muslimska gemenskapen runt om i världen.

Mujaheddin är ett ord för de som krigar för sin tro och översätts ungefär till ”de som kämpar”.

Jihad översätts ofta som ”heligt krig”, och innebär både fredliga handlingar för islam, som att engagera sig i självrannsakan och att sträva efter att vara så rättfärdig som möjligt enligt sin religion, såväl som att utföra krigshandlingar eller väpnat försvar för islam.

Kuffar är en nedlåtande term som inom islam betyder "en som förnekar sanningen" eller en ”otrogen”, vilket används som ett skällsord för icke-muslimer.

Källa: MPEB,

Andra al-Qaida-förbund som är aktiva på den indiska subkontinenten, Jemen och Syrien har gjort liknande uttalanden, rapporterar The Guardian.

Oro för ny våg av extremistiskt våld

Uppmaningarna har väckt en del oro bland västerländska tjänstemän om att det kan leda till en ny våg av extremistiskt våld runt om i världen.

I förra veckan varnade chefer inom den brittiska säkerhetstjänsten MI5 och den amerikanska säkerhetstjänsten FBI att judiska grupper, så väl som andra, riskerar att utsättas för fara eller dåd som riktar sig mot dem.

– Just nu är det mycket mer sannolikt att du skulle se individer svara på den här typen av uppmaningar, men allt eftersom kriget fortgår kan vi komma att se fler organiserade komplotter. Alla dessa grupper försöker utnyttja konflikten för att mobilisera stöd, både lokalt och internationellt, säger Caleb Weiss, senioranalytiker på Bridgeway Foundation, till The Guardian.

Två attacker i Europa med misstänkt radikalisering

I oktober har två dåd inträffat i Europa där gärningsmännen misstänks ha radikaliserats. En lärare dog i en knivattack i Frankrike, där angriparen uppges ha svurit trohet till IS. Förra veckan sköts två svenska fotbollsfans ihjäl i Bryssel av en man som misstänks ha radikaliserats och som också ska uttryckt att han utfört dådet i IS-namn.

ANNONS

Al-Qaida har ingen betydande närvaro vare sig i Gaza eller på Västbanken. Och även om de delar vissa mål och idéer med Hamas och den av flera länder terrorstämplade gruppen Hizbollah så finns det betydande ideologiska skillnader.

Det råder även en bitter rivalitet mellan IS och al-Qaida, vilket leder till konkurrerande uttalanden när de försöker rekrytera nya medlemmar.

Både IS och al-Qaida har under de senaste åren betydligt försvagats. IS har förlorat sitt så kallade kalifat i Syrien och Irak, medan al-Qaidas veteranledare Ayman al-Zawahiri dödades i ett drönaranfall förra året.

Det här är al-Qaida, IS och Al-Shabaab

Al-Qaida

Al-Qaida uppstod i skuggan av den afghanska inbördeskriget på 1980-talet och leddes av Usama bin Laden fram till hans död år 2011. Al-Qaida har utnyttjat osäkerheten och det groende missnöjet i Mellanöstern och på så sätt lyckats rekrytera nya medlemmar.

Al-Qaida har stått bakom flera stora terrorattentat, bland annat attacken mot World Trade Center i New York, USA den 11 september 2001. Som svar förklarade USA ett ”globalt krig mot terror”, där man sa att man skulle besegra al-Qaida genom att kriga mot flera länder.

Al-Qaida strävar efter att upprätta ett kalifat (en islamistisk stat), men menar att det inte är möjligt förrän de västerländska styrkorna har besegrats och lämnat de muslimska länderna.

Islamiska Staten (IS)

Den islamiska staten (IS), tidigare även känd som ISIS, är en islamistisk militant terroristgrupp som idag kontrollerar stora områden i Irak och Syrien. IS har sina rötter i al-Qaida och växte fram som en reaktion på kriget i Irak år 2003.

IS delar mycket av sin ideologi med al-Qaida, men de använder sig av andra metoder för att nå sina mål. IS prioriterar etableringen av en islamsk stat, parallellt med kampen mot fienden.

Al-Shabaab

Al-Shabaab är en extremislamistisk ​​​​​​​rebellgrupp i Somalia som vill upprätta en islamistisk stat, där en extrem och politisk tolkning av islam skulle utgöra landets lagstiftning. Gruppen har legat ba​​​​​​​kom flera terrorattacker i och utanför Somalia, bland annat i Kenya och Uganda.

Källa: Globalis.se

LÄS MER:Mer hjälp har släppts över gränsen till Gaza

LÄS MER:Israel: 222 personer hålls som gisslan

LÄS MER:Krigen blir fler – men färre söker lösning

ANNONS