Amber Thurmans grav, på Rose Garden Cemetary i McDonough, Georgia i augusti 2024.
Amber Thurmans grav, på Rose Garden Cemetary i McDonough, Georgia i augusti 2024. Bild: Nydia Blas för ProPublica

Amber Thurman dog – abortlagar pekas ut som dödsorsak

I timmar väntade Amber Thurman, 28, på sjukhuset i Georgia för att få vård. Hon hade fått komplikationer efter att ha tagit abortpiller i en annan delstat. Men hon dog innan hjälpen kom.
Nu pekas de allt strängare abortlagarna i USA ut som en anledning till att hon inte fick hjälp i tid. Flera experter menar att hennes död kunde ha undvikits.

ANNONS
|

Amber Thurman var en ensamstående mamma som arbetade inom vården. Hon hade lyckats flytta med sin sexåriga son till en ny lägenhet och ville vidareutbilda sig till sjuksköterska när hon upptäckte att hon var gravid med tvillingar.

Hon ville göra abort men precis den sommaren, år 2022, hade delstaten Georgia i princip förbjudit all form av abort efter de första sex veckorna. 28-åringen bokade då en tid på en klinik i delstaten North Carolina, där gränsen var högre.

Väl på plats fick hon aborttabletter – den första intog hon på kliniken, den andra dagen därpå när hon var tillbaka hemma i Atlanta.

ANNONS

Komplikationer är ovanliga, men Amber drabbades hårt.

Hon hade smärtor och rikliga blödningar i flera dagar. När hon sen också började kräkas blod, fördes hon till sjukhus. I timmar låg hon på en sjukhussäng. Enligt sajten Propublica, som har granskat fallet, fanns det tydliga tecken på att hon hade drabbats av blodförgiftning.

En gynekolog hade också föreslagit en gynekologisk skrapning, ett ingrepp som kan göras för att bland annat stoppa blödningar. Det tog dock nästan ett dygn innan hon rullades in i operationssalen. Men då var det för sent, hennes hjärta hade slutat att slå.

Amber Thurmans död kunde ha stoppats, det slår en kommitté tillsatt av delstaten fast i ett utlåtande som Propublica har tagit del av.

Kommittéer som den i Georgia, som upprättas i varje delstat, arbetar ofta med en tvåårig försening i förhållande till de fall de granskar. Det innebär att experter först nu börjar undersöka dödsfall som inträffade efter att Högsta domstolen upphävde den federala rätten till abort.

USA:s högsta domstol rev upp aborträtten för två år sedan och flera delstater, som Georgia, har infört strängare abortlagar.
USA:s högsta domstol rev upp aborträtten för två år sedan och flera delstater, som Georgia, har infört strängare abortlagar. Bild: Ben Gray

När är mammans liv i fara?

Granskningen blåser nytt liv i debatten om abort i USA, en het fråga inför presidentvalet i november.

Demokraternas kandidat har kommenterat 28-åringens fall i ett skriftligt uttalande: ”Det är konsekvenserna av Donald Trumps politik”, rapporterar The Guardian. När USA:s högsta domstol rev upp aborträtten införde flera delstater, som Georgia, strängare abortlagar.

ANNONS

Kritiker varnade redan då att dessa skärpta lagstiftningarna riskerade kvinnornas liv och hälsa, även om att det skulle få läkare att känna sig osäkra inför vissa fall – på grund av rädsla att bryta mot abortlagen och hamna inför domstol.

De flesta amerikanska delstater tillåter abort när en gravid kvinnans liv är i fara. Men enligt flera läkare som Propublica har talat med saknas riktlinjer för hur detta ska tolkas.

Sajten har också sökt Georgias guvernör för en kommentar om granskningen. Hans talesperson meddelar att det är tydligt i vilka fall läkare får göra undantag från abortlagen samt att de har befogenhet att agera i nödsituationer.

Han kallar granskningen för "skrämselkampanj".

LÄS MER:”När jag såg henne kippa efter andan gick mitt hjärta sönder”

LÄS MER:Deras frysta embryon räknas som barn efter IVF-domen i Alabama

LÄS MER:Efter förbuden i USA – fler aborter via nätet

ANNONS