Andrew Harding hittade smugglaren bakom resan där Sara, 7, dog

Brittiska journalister har efter ett långt gräv hittat den människosmugglare som arrangerat båtresan som blev sjuåriga Sara Alhashimis död. På en spårvagnshållplats i Luxemburg konfronterade de honom.
– Det var en lättnad. Så många saker hade kunnat gå fel, så många saker gick fel, säger BBC-journalisten Andrew Harding.

ANNONS
|

Den 23 april i år dog sjuåriga Sara Alhashimi i samband med att hon och hennes familj försökte korsa engelska kanalen ombord på en gummibåt arrangerad av människosmugglare. Mindre än ett halvår tidigare hade hon gått i förskolan i Uddevalla.

Händelsen blev startskottet för BBC:s nya Paris-korrespondent Andrew Harding och hans team som ville undersöka de nätverk som ligger bakom smugglingsresorna över kanalen.

Det tog 51 dagar och resor mellan fem olika europeiska länder, men till slut lyckades BBC-journalisten Andrew Harding och hans kollegor hitta mannen som arrangerat båtresan som blev Saras död.

”Borde vi har gjort något?”

Andrew Harding var på plats när Sara Alhashimi dog. Han berättar att det är väldigt svårt att hitta båtarna just när ska ge sig av och att de den natten hade hjälp av en kollega som fått följa med i polisens spaningsplan.

ANNONS

De hade väntat hela natten och var nära på att ge upp när de fick tips om Saras båt. Journalisterna fick en snabb glimt av en flicka i rosa jacka, Sara, innan polisen försökte stoppa migranterna från att lämna stranden och kaos bröt ut.

– Det var kaotiskt och oroväckande. Allt var väldigt förvirrat. Vi insåg inte då att folk krossades till döds under tiden, säger Andrew Harding.

– Jag hörde ett enda rop på hjälp men det lät inte... det gav inte intrycket att det var så illa, säger han.

Andrew berättar att de inte hade någon båt och att de ändå inte hade kunnat göra särskilt mycket. Men tvivlet kom ändå där när det senare uppdagades att fyra personer, bland annat sjuåriga Sara, hade dött medan de såg på.

– Man frågade sig efteråt ’borde vi ha förstått? Borde vi har gjort något?’, säger han.

En migrant går på stranden efter ett misslyckat försök att ta sig över Engelska kanalen i maj i år.
En migrant går på stranden efter ett misslyckat försök att ta sig över Engelska kanalen i maj i år. Bild: Bernat Armangue

Lyckades hitta smugglaren bakom

De kommande dagarna jobbade de hårt med att ta reda på exakt vad som hände den morgonen. De pratade med så många de kunde av dem som varit med ombord, både personer som blev kvar i Frankrike och personer som lyckats ta sig till Storbritannien. De hittade även Saras familj och övertygade dem att berätta sin historia.

ANNONS

– Direkt efter det kände vi att detta är en väldigt kraftfull historia och att vi kan inte släppa den. Vi måste hitta smugglarna bakom det här, säger Andrew Harding.

Nästan ingen som de pratade med visste vem som egentligen arrangerat båtresan, de hade bara pratat med smugglare längre ner i hierarkin. Till slut hittade de dock några som kunde berätta att det var ett gäng baserat i Antwerpen i Belgien som leddes av en man tillsammans med två partners och en överordnad i Irak.

De fick bekräftelse på vem smugglaren var från en man de träffade i Berlin. Ytterligare källor gav dem kopior av både mannens irakiska pass och europeiska identitetskort.

Sökandet tog dem vidare till Belgien

I maj åkte de till Antwerpen.

En av Andrews kollegor som talar arabiska låtsades vara migrant som ville smugglas över kanalen till Storbritannien. De fick tag på en smugglare som skulle sätta dem i kontakt med mannen de sökte, fick höra att han skulle ringa upp och väntade i nästan två veckor på samtalet.

När mannen ringde upp bekräftade han att det var just han som låg bakom Sara Alhashimis smuggling. Han sa att han hade raffinerat sin taktik sedan dess och att det nu var en säker väg till England.

ANNONS

De insåg dock kort efter samtalet att mannen hade lämnat Anwerpen.

– Vi fick känslan av att han var på rymmen, säger Andrew Harding.

Lyckades till slut konfrontera

Genom bilder från den utpekade mannens egna mobil som de fick via en källa lyckades de lista ut att han åkt till Luxemburg. Troligtvis befann han sig på en relativt nyöppnad mottagning för migranter.

För att kontrollera att han var där ringde reportern som låtsades vara migrant upp honom igen samtidigt som en kollega åkte runt i närheten och tutade. Efter det fick de ändå vänta tre dagar på att han skulle komma ut ur lägret så att de kunde konfrontera honom.

– Han var väldigt sansad. Han förnekade omedelbart att han skulle ha med smuggling att göra, men han var inte förvirrad så som man hade väntat sig av någon som inte alls visste vad det handlade om, säger Andrew Harding.

– Men det kändes aldrig hotfullt.

Återigen använde de telefonen för att kontrollera att det var rätt person. De ringde numret de hade till mannen de sökte. Personen framför dem lät telefonen ringa i fickan tills Andrew uppmanade honom att svara.

– Jag antar att han var förvirrad, det var en väldigt stressad situation, för han tog upp telefonen och svarade, säger Andrew Harding.

ANNONS
En gummibåt som tömts på luft ligger på stranden utanför den franska strandorten ​Wimereux.
En gummibåt som tömts på luft ligger på stranden utanför den franska strandorten ​Wimereux. Bild: Michel Spingler

Inga svar om varför

Det blev ingen lång konfrontation och Andrew och hans kollegor på BBC fick aldrig några svar på varför han valde att smuggla människor eller varför han fortsätter efter att det gått så fel.

– Det vi insett under det här arbetet är att det här är ett väldigt brett och komplicerat nätverk av kriminella. Det var många som verkade ha hamnat i branschen av en slump eller av nödvändighet. De kanske inte riktigt såg sig själva som kriminella utan som personer som erbjöd en tjänst.

– Många av de som är i Europa verkar bara försöka klara sig själva, inte för att det ursäktar vad de gör.

Hur kändes det att faktiskt hitta honom?

– Det var en lättnad. Så många saker hade kunnat gå fel, så många saker gick fel, och det här var verkligen vår sista chans.

Sedan de hittat smugglaren har Andrew Harding och kollegorna kontaktat den franska polisen men de har inte fått någon information om vad polisen kommer göra med informationen. Precis som Saras familj hoppas de alla att rättvisa kan skipas.

LÄS MER:Här begravs deras syster efter flykten från Sverige

LÄS MER:Sara, 7, dog på en migrantbåt i Engelska kanalen

LÄS MER:Stort tillslag mot människosmugglare

LÄS MER:EU-pakt med britter ska stoppa migranter

ANNONS