Arbetarna på fabriken puffar på tusentals vejps – varje jobbpass

Finns det tillfällen då du tycker ditt jobb är tufft och hårt? Tänk då på den kinesiske mannen som måste provröka upp till 10 000 vejps om dagen vid ett löpande band i en kinesisk fabrik. En YouTube-kanal har avslöjat hur vejps provröks av anställda innan de säljs världen över.

ANNONS
|
En YouTube-kanal har avslöjat hur vejps provröks av anställda innan de säljs världen över.
En YouTube-kanal har avslöjat hur vejps provröks av anställda innan de säljs världen över. Bild: Skärmdump

YouTube-kanalen Machina besöker fabriker runtom i Kina för att visa hur tillverkning av produkter går till. Ett inslag från en vejpfabrik i staden Shenzhen – strax norr om Hongkong – har fått stort genomslag på internet. Anledningen är att anställda provröker uppemot 10 000 vejps per dag.

I ett klipp syns hur en arbetare håller ett tiotal vejps i handen, samtidigt som han inhalerar röken från varje vejp i snabb följd.

– Jag röker även efter jobbet, säger han inför videokameran.

Den kinesiska fabriken förlitar sig i stor utsträckning på mänsklig arbetskraft för att få produkten färdiggjord. I videon går det att se olika steg i processen medan kameran sveper längs linjer av arbetare som sätter ihop produkterna.

ANNONS

Avslutningsvis är det kvalitetskontrollen som är aktuell. När maskiner säkerställt att vejpsen är korrekt trycksatta och producerar ånga när sug appliceras återgår arbetet till manuell arbetskraft: mänskliga lungor som suger ut det nikotinfyllda innehållet.

VD: ”Nödvändigt med mänskliga tester”

I slutet av videon intervjuas företagets vd som förklarar att mänskliga tester är nödvändiga för att säkerställa att smaken är som den bör vara. Enligt honom steriliseras varje vejp innan den levereras till butiker.

– Det är nödvändigt med kvalitetskontroll och provsmakning. Som vid doftblandningar finns det subtila skillnader. Vi ber arbetarna smaka för att se om de kan känna smakskillnaderna. Ibland är det en viss kyla, eller en lättare smak av bitterhet till exempel, säger vd:n till Machina.

Enligt The Guardian är Kina världens största tillverkare och exportör av vejps. Enligt den brittiska tidningen var över två miljoner människor verksamma i branschen redan år 2018.

Vejp/Vape/E-cigarett

Vejps, även kända som e-cigaretter, är elektroniska enheter som förångar en vätska (e-vätska) innehållande nikotin, smakämnen och andra kemikalier för att skapa en ånga som användaren andas in.

De består av flera delar: ett batteri som ger ström, en vätskebehållare som håller e-vätskan, en förångare som värmer upp och omvandlar e-vätskan till ånga, och ett munstycke där användaren inhalerar ångan.

Shenzhen i Kina är det globala navet för tillverkning av vejps, där cirka 90 procent av världens e-cigarettprodukter designas och tillverkas.

Källa: Machina

Användandet ökar i Sverige

Shenzhen, som är den stad Machina besökte, är världens epicentrum för vejpbranschen. Det finns runt 1 000 fabriker i staden som tillverkar vejps och staden står för 90 procent av industrins leveranskedja.

Fabriken i videon tillverkar engångsvejps och i Sverige finns smaker som ”Strawberry Ice”, ”Strawberry Banana” och ”Strawberry Ice Cream”.

Göteborgs-Posten har tidigare skrivit om hur vejps marknadsförs som ett bättre alternativ till cigaretter, och verkar locka till sig framförallt ungdomar och flickor.

ANNONS

I 2022 års nationella drogvaneundersökning som genomförs av CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning) uppgav 20 procent av eleverna i årskurs nio och 24 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de vejpat den senaste månaden.

Året före var motsvarande siffror omkring fem procent.

LÄS MER:Enorm ökning av vape bland tonåringar

LÄS MER:Färska siffror: Kraftig ökning av vape på Öckerö

LÄS MER:Försäljning av vejp ökar explosionsartat

ANNONS