Flera personer som värvades av Ryssland ska ha hoppat av när de förstod att syftet med träningen var en statskupp, enligt utredare i Armenien.
Flera personer som värvades av Ryssland ska ha hoppat av när de förstod att syftet med träningen var en statskupp, enligt utredare i Armenien. Bild: Sergei Grits

Armenien: Ryskt försök till statskupp avvärjt

Myndigheter i Armenien har väckt åtal mot sju personer som planerade ett kuppförsök mot landet. Enligt myndigheterna hade Ryssland rekryterat och tränat flera av de misstänkta för att de skulle genomföra en statskupp.

ANNONS
|

Fem av de misstänkta är armenier och de andra två från utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Sex av dem ska ha rest till en militärbas i södra Ryssland för tre månaders träning, uppger Armeniens utredningskommitté på sin hemsida.

Syftet var bland annat att lära sig om nya vapen och hur de kunde användas samt att senare sprida vidare allt detta till andra i Armenien.

De misstänkta ska ha fått 220 000 ryska rubel i månadslön, vilket motsvarar runt 24 000 kronor.

Enligt utredarna var också syftet att de misstänkta efter träningen skulle ”tillskansa sig makten från republiken Armenien” genom hot och våld.

ANNONS

Planer som enligt den armeniska kommittén kunde avslöjas efter att flera personer hoppade av träningen när de förstod att slutmålet var att genomföra en statskupp i Armenien.

Frostiga relationer mellan länderna

Ryssland och Armenien har stått nära tidigare, men relationen mellan båda länderna har försämrats de senaste åren.

För ett år sedan intog azeriska styrkor utbrytarregionen Nagorno-Karabach, som Azerbajdzjan och Armenien länge har legat i konflikt om. Sedan dess har den armeniska regeringen vänt sig allt mer mot EU och väst, och distanserat sig från Ryssland.

Armenien har även meddelat att landet vill lämna ett ryskt försvarssamarbete där andra tidigare sovjetrepubliker deltar.

LÄS MER:Armenien vill lämna ryskt försvarssamarbete

LÄS MER:Putin erbjuder medlarhjälp i Kaukasuskonflikt

LÄS MER:EU-miljarder till Armenien

ANNONS