Arméveteran stoppade skytten i Colorado Springs

Attacken mot hbtqi-baren Q Club i Colorado Springs krävde fem liv, men det kunde ha blivit många fler om det inte vore för den pensionerade majoren Richard Fierro, som tacklade och oskadliggjorde gärningsmannen.
– Jag visste bara att jag var tvungen att döda honom innan han dödade oss, säger Richard Fierro till New York Times.

ANNONS
|

Richard Fierro, en pensionerad major med erfarenhet från Irak och Afghanistan, var under lördagen på Club Q i Colorado Springs för att se en dragshow med sin fru, dotter och vänner. Plötsligt bröts föreställningen av ljudet av skott som avfyrades. Fierro säger, enligt New York Times, att han inte vet exakt vad som hände därefter. Han vet bara att han gick in i ”stridsläge” och drog med sig en vän ner till den tillfälliga säkerheten på golvet. Medan kulorna ven genom lokalen såg han att skytten var på väg mot en dörr till en uteplats, dit många gäster hade flytt.

ANNONS

– Jag visste bara att jag var tvungen att döda honom innan han dödade oss, säger Richard Fierro.

Han rusade genom lokalen, grep tag i gärningsmannens skyddsväst bakifrån, drog ner honom på golvet och kastade sig över honom. Mannen tappade sitt vapen, ett automatgevär av militärklass, precis utom räckhåll. Fierro försökte få tag på vapnet, då han såg att gärningsmannen hade en pistol på sig också.

– Jag tog pistolen ur hans hand och började bara slå honom i huvudet om och om igen.

Stampade på honom med högklackat

Fierro skrek åt de andra besökarna att hjälpa till. Någon flyttade automatvapnet väl utom räckhåll från gärningsmannen och en transkvinna började stampa på gärningsmannen med höga klackar. När polisen kom till platsen hade han slutat att kämpa emot.

Fem personer dödades i attacken och 18 skadades. Åtminstone 13 av dem vårdas fortfarande på sjukhus. Richard Fierro säger att hans fru och dotter återhämtar sig från skador hemma. Bland de döda finns dotterns långvariga pojkvän.

Gärningsmannen, en 22-årig man, misstänks nu för mord och delstaten Colorados motsvarighet till hatbrott.

Det var första gången Richard Fierro besökte en dragshow, och det slutade i kaos. Veteranen, som tilldelats utmärkelsen bronsstjärnan och lämnade armén på grund av den psykiska påfrestning som krigen inneburit, säger att han hade roligt fram tills skotten föll.

ANNONS

– De här ungdomarna vill leva på det sättet, de vill ha roligt, gå loss. Det gör mig glad, för det var vad jag stred för, så att de kan göra vad fan de vill, säger han till New York Times.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln beskrevs personen som attackerade gärningsmannen med höga klackar felaktigt. Det byggde på tidiga amerikanska medieuppgifter om att det handlade om en dragartist, men det har senare framkommit att det var en transkvinna.

LÄS MER:Ung man dödade fem på hbtq-klubb i USA

LÄS MER:Dödsskott vid gaybar misstänks vara hatbrott

LÄS MER:Hbtq-oro för Meloni: "Spär på hat i Italien"

ANNONS