Julian Assange ombord flygplanet från London till Bangkok, där det mellanlandat för tankning.
Julian Assange ombord flygplanet från London till Bangkok, där det mellanlandat för tankning. Bild: Wikileaks/X via AFP/TT

Assange snart fri – har landat i USA

Den spionerianklagade Wikileaksgrundaren Julian Assange ska bli fri efter att ha erkänt spridande av hemlig information och kommit överens med USA:s justitiedepartement.
Australiern har landat på amerikanskt territorium där han under natten väntas erkänna sig skyldig.

ANNONS

Runt klockan 1 natten mot onsdagen, svensk tid, ska Julian Assange framträda vid en domstol i Nordmarianerna, ett amerikanskt autonomt territorium i Stilla havet.

Vid 22.30 på tisdagen landade han på ögruppen efter en lång flygning från London.

I huvudstaden Saipan kommer han att erkänna sig skyldig till att olovligen ha mottagit och spridit hemlighetsstämplad nationell försvarsinformation, det meddelar amerikanska justitiedepartementet i ett rättsligt dokument.

Enligt överenskommelsen väntas Assange dömas till fem år och två månader i fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien.

I dokumentet framgår att USA förväntar sig att Assange efter framträdandet i rätten kommer att återvända till sitt hemland Australien.

ANNONS

Fri man

Han kommer att bli en "fri man" när en amerikansk domare har skrivit under avtalet, vilket förväntas äga rum under natten till onsdagen svensk tid, säger hustrun Stella Assange till BBC.

– Han kommer att vara en fri man när det väl har skrivits under … och det kommer att hända någon gång i morgon, säger hon på tisdagen.

"Julian Assange är fri. Han lämnade högsäkerhetsfängelset Belmarsh på morgonen den 24 juni efter att ha tillbringat 1 901 dagar där", skriver Wikileaks i ett inlägg på X.

Organisationen framhåller också att förhandlingarna om frigivningen pågått under en "lång period" och understryker att överenskommelsen ännu inte har blivit formellt godkänd.

Sju år på ambassad

På tisdagsmorgonen publicerade Stella Assange ett kort videoklipp på X, där maken sågs stiga ombord ett plan. I ett annat inlägg på X skriver hon att Julian Assange kommer att bli skyldig cirka 500 000 USA-dollar för flygresan från London till Australien.

Assange har åtalats av USA för sin roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument, som har koppling till krigen i Irak och Afghanistan.

52-åringen har suttit fängslad i Belmarshfängelset i London sedan i april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

ANNONS
Den domstol i Saipan där Assange ska erkänna sig skyldig.
Den domstol i Saipan där Assange ska erkänna sig skyldig. Bild: Eugene Hoshiko/AP/TT
Julian Assange på väg att stiga ombord på ett flygplan på Stansted flygplats i London på måndagen, visar ett foto taget av hans organisation Wikileaks.
Julian Assange på väg att stiga ombord på ett flygplan på Stansted flygplats i London på måndagen, visar ett foto taget av hans organisation Wikileaks. Bild: Wikileaks via AFP/TT

Fakta: Assange och Wikileaks

Julian Assange är född 1971 i Townsville, Australien.

Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.

Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras. Bland de hundratusentals hemliga dokument som offentliggjordes fanns bevis för amerikanska krigsbrott och människorättsbrott.

Hans anhängare ser honom som en yttrandefrihetskämpe, medan kritikerna pekar på att publiceringar han har gjort har äventyrat USA:s säkerhet.

ANNONS