Julian Assange har landat i hemlandet Australien, där hans fru och två barn väntade.
Julian Assange har landat i hemlandet Australien, där hans fru och två barn väntade. Bild: Eugene Hoshiko

Assange har landat i Australien – slutligen fri

Julian Assange har landat i hemlandet Australien.
Efter 14 år av rättsliga turer är Wikileaksgrundaren nu en fri man, sedan han erkänt sig skyldig till spridande av militära hemligheter i en överenskommelse med USA.

ANNONS
|

I ett darrigt videoklipp ses Julian Assange omfamna och kyssa hustrun Stella kort efter landning i Canberra. Han går därefter fram till ett staket och sträcker upp armarna i en segergest mot anhängare och reportrar som samlats vid flygplatsen. En folkskara hörs hurra, applådera och ropa "välkommen hem".

Han omfamnar därefter sin far.

Nu väntar enligt Wikileaks inom kort en presskonferens på ett hotell i Canberra. Enligt uppgift kommer Assanges familj att medverka, men däremot troligen inte Julian Assange själv.

"Kan inte sluta gråta"

Den spionanklagade 52-åringen ställde sig i natt, svensk tid, framför en amerikansk domstol på ön Saipan i Stillahavsterritoriet Nordmarianerna.

I rätten erkände han sig skyldig, under en enskild anklagelsepunkt, till att i en "olovlig sammansvärjning" ha mottagit och spridit hemligstämplad nationell försvarsinformation.

ANNONS

Han underströk samtidigt att han anser att spionlagen står i konflikt med den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet.

Assange dömdes därefter till fem år och två månader i fängelse, vilket motsvarar den tid han redan har suttit fängslad i Storbritannien.

På X publicerade hustrun Stella Assange i natt en bild på maken som lämnar domstolen i Saipan som en fri man.

"Jag kan inte sluta gråta", skrev hon.

Sju år på ambassad

Omfattande diplomatiska ansträngningar har legat bakom uppgörelsen med USA, uppger landets premiärminister Anthony Albanese.

– Det här är inte något som hänt under de senaste 24 timmarna. Det är något som har övervägts och tålmodigt genomarbetats på ett väl avvägt sätt, säger han och fortsätter:

– Oavsett vad du tycker om Assanges verksamhet har hans fall dragit ut på tiden alltför länge.

USA har velat få Assange utlämnad för att ställa honom inför rätta i en amerikansk domstol. Spioneri- och dataintrångsanklagelserna har rört Assanges roll i 2010 års läckage av omkring 700 000 hemligstämplade dokument med koppling till krigen i Irak och Afghanistan.

52-åringen har suttit fängslad i Belmarshfängelset i London sedan i april 2019. Han greps efter att ha tillbringat sju år på Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, på grund av misstankar om sexualbrott under ett besök i Stockholm. Den svenska utredningen lades ner 2019.

ANNONS
ANNONS