Den åtalade kvinnan dök aldrig upp i domstolen.
Den åtalade kvinnan dök aldrig upp i domstolen. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Åtalad 96-åring flydde undan nazirättegång

En 96-årig tidigare sekreterare i det nazityska koncentrationslägret Stutthof skulle upp i rätten på torsdagen – men flydde.
Nu har kvinnan, som åtalas för medhjälp till mord på över 10 000 personer, gripits, enligt tyska medier.

ANNONS
|

Kvinnan, som heter Irmgard Furchner, arbetade i lägret mellan juni 1943 och april 1945. Då hon inte dök upp i domstolen i Itzehoe i norra Tyskland utfärdade domaren en arresteringsorder, och på eftermiddagen kunde kvinnan gripas.

Processen mot Furchner är en av de sista i sitt slag, då många vakter och andra anställda i Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger i dag är döda. Men nästa vecka inleds en annan rättegång i Neuruppin nordväst om Berlin, där en 100-årig tidigare lägervakt står åtalad, skriver nyhetsbyrån AFP.

Omkring 65 000 judar, polska motståndsmän, sovjetiska krigsflyktingar och andra dog i Stutthof, som ligger i närheten av Gdansk i dagens Polen.

ANNONS

Omkring sex miljoner judar dödades under Nazitysklands folkmord 1933-1945. Även bland annat romer, homosexuella och andra för Hitlerväldet misshagliga personer föll offer för den systematiska utrotningskampanjen, vilket gör det sammanlagda antalet offer för Förintelsen mycket högre.

Den 1 oktober är det 75 år sedan Adolf Hitlers ställföreträdare Hermann Göring och andra ledande nazister dömdes till döden genom hängning vid den första Nürnbergrättegången.

ANNONS