Donald Trump blir hjälpt av scenen av agenter från Secret Service.
Donald Trump blir hjälpt av scenen av agenter från Secret Service. Bild: Gene J. Puskar

Britt-Marie Mattsson: Attentatet mot Donald Trump skakar USA

Hur var det möjligt? Chocken blandas med kritiska frågor om hur USA:s mest kontroversielle politiker kunde skjutas vid ett valmöte. Donald Trump undkom mirakulöst med lättare skador.

ANNONS
|

Vapenvåld tillhör den amerikanska vardagen. Men trots det – och att presidenter, presidentkandidater och politiker på olika nivåer fallit offer – har inte generella striktare regleringar av vapeninnehav kunnat beslutas. När den första upprördheten lagt sig brukar vapendebatten som vanligt hamna i baklås och några blygsamma korrigeringar kan i bästa fall bli resultatet.

Att en beväpnad ung man, enligt vittnesuppgifter, kunde ta sig från tak till tak på flera lägre byggnader nära platsen där Donald Trump talade väcker dessutom frågor om hur säkerhetsarbetet är organiserat.

Tonläget är extremt uppskruvat och polariseringen i USA saknar motstycke.

Årets amerikanska presidentvalskampanj liknar ingen annan i modern tid. Donald Trump vägrar fortfarande att erkänna sig besegrad i valet 2020 och hävdar att Joe Biden – som vann valet – är en illegitim president. Joe Biden ifrågasätts av sitt eget demokratiska parti som för gammal och kan i sista stund komma att tvingas bort. Tonläget är extremt uppskruvat och polariseringen i USA saknar motstycke. Utgången av returmatchen mellan Trump och Biden är svårt att förutspå, om båda är sina partiers val fram till valdagen.

ANNONS

Säkerhetstjänsten hamnar efter mordförsöket på Trump i centrum och utredningar har redan inletts för att komma till rätta med det misslyckade underrättelsearbetet. Men det kan tilläggas att den politiska öppenheten med valmöten och nära kontakt med väljarna – som kandidaterna eftersträvar – alltid står i konflikt med de säkerhetsansvarigas överväganden och rekommendationer om återhållsamhet med publika framträdanden.

Secret Service och den federala polisen FBI uppger inte exakt hur många planerade attentat mot presidenter som avvärjts eller mot vilka de varit riktade. Men efter Barack Obamas avgång som president 2017 fanns det uppgifter om att han varit särskilt utsatt och att planerna att mörda honom varit många, konkreta och avancerade.

Jacqueline Kennedy sträcker sig mot en Secret Service-agent ögonblicket efter att president John F Kennedy skjutits i huvudet i Dallas 1963.
Jacqueline Kennedy sträcker sig mot en Secret Service-agent ögonblicket efter att president John F Kennedy skjutits i huvudet i Dallas 1963. Bild: TT

USA har en tragisk serie av politiska mord och mordförsök genom åren där mordet på Abraham Lincoln på Fords teater i Washington 1865 är det historiskt mest ihågkomna. Men under senare tid finns mordet på John F Kennedy i november 1963 i starkt minne. Kennedy sköts till döds i en öppen bil i Dallas när han just inlett en tidig valkampanj inför primärvalen den kommande våren och valet i november 1964.

Fem år senare, i juni 1968, sköts hans bror Robert F Kennedy ihjäl, just som han var på väg att säkra tillräckligt med röster i primärvalen för att nomineras till demokraternas presidentkandidat. Han antogs då kunna besegra Richard Nixon i valet på hösten.

ANNONS

Månaderna innan Robert Kennedy dödades, sköts medborgarrättsledaren Martin Luther King ihjäl och Robert Kennedy fanns då bland de närmast sörjande bakom den enkla kistan på en vagn när King fördes till sista vilan.

1972 skedde ytterligare ett politiskt attentat. George Wallace skottskadades svårt inför presidentvalet det året och invalidiserades för livet.

Hot och hat har även accelererat under de senaste åren mot personer som arbetat i olika valsammanhang och även mot rösträknare på lokal nivå i delstaterna.

1975 utsattes president Gerald Ford – som efterträtt Rickard Nixon vid Watergate – för två attentat inom loppet av sjutton dagrar. Han undkom den andra skottlossningen med liten marginal då han var på väg ut från ett möte till sin limousine i San Francisco.

President Ronald Reagan och flera andra skadades vid mordförsöket 1981.
President Ronald Reagan och flera andra skadades vid mordförsöket 1981. Bild: RON EDMONDS

1981 besköts den nyvalde presidenten Ronald Reagan utanför ett hotell i Washington där han hållit tal. Han blev allvarligt skottskadad, opererades och överlevde.

Politiker på lägre nivåer har också drabbats. Till dem hör Gabrielle Giffords, som var kongressledamot, och som sköts i huvudet 2011 då hon delade ut valmaterial utanför en mataffär i sin hemstat Arizona. Giffords blev svårt skadad och tvingades lämna politiken.

Men hot och hat har även accelererat under de senaste åren mot personer som arbetat i olika valsammanhang och även mot rösträknare på lokal nivå i delstaterna.

På måndag inleds republikanernas konvent i Milwaukee i Wisconsin där Donald Trump formellt kommer att nomineras. Inga planer har ändrats för hans del efter mordförsöket. Men det redan omfattande säkerhetspådraget kommer att utökas ytterligare.

ANNONS

LÄS MER:Donald Trump skjuten på valkampanjmöte

LÄS MER:Det här vet vi om misstänkta skytten

LÄS MER:Vittne: Såg man med vapen krypa på tak

LÄS MER:Donald Trump uttalar sig efter dådet

ANNONS