Badförbud på spanska stränder portugisisk örlogsman hittad

Badförbud råder nu längs den spanska östkusten efter att den giftiga arten portugisisk örlogsman drabbat flera badstränder.
– De är nässeldjur som bränns väldigt kraftigt, precis som våra maneter men mycket värre, säger professor Kerstin Johannesson.

ANNONS
LocationSpanien|
|

På badstränderna Tamarit och Altafulla på Spaniens östkust har röd flagg hissats. Där gäller nu badförbud efter att portugisisk örlogsman dykt upp i stora mängder den senaste tiden, skriver brittiska Mirror.

Kerstin Johannesson är professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet. Hon berättar att portugisisk örlogsman är släkt med maneten och tillhör en särskild grupp av nässeldjur, som utmärks av att de har nässelceller som innehåller nervgift.

– De är en typ av nässeldjur som bränns väldigt kraftigt, precis som våra maneter men mycket värre.

Enligt Björn Källström, marinbiolog och forskare vid Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, är arten är inte ovanlig i varmare vatten. Den finns bland annat i Medelhavet, USA:s kuster och i den Mexikanska golfen. Portugisisk örlogsman rör sig i kolonier, i stora grupper. Stränder drabbas därför ofta av en stor mängd maneter på en och samma gång.

ANNONS
Björn Källström, marinbiolog och forskare vid Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, menar att arten tillhör den ordentligt giftiga sorten och avråder från att bada när den härjar.
Björn Källström, marinbiolog och forskare vid Sjöfartsmuseet Akvariet och Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, menar att arten tillhör den ordentligt giftiga sorten och avråder från att bada när den härjar. Bild: Björn Lindgren/TT

Experten blev själv bränd

Kerstin Johannesson har själv råkat ut för nässeldjuret. För några år sedan var hon och snorklarade i korallrev i Florida, när hon kände någonting bränna till.

– Det brändes väldigt rejält.

Djuret har ett litet segel som vinden kan ta tag i, därför flyter det vid ytan och de brännande trådarna hänger ner i vattnet under.

– Jag kollade inte upp medan jag snorklade, så jag såg inte de långa trådarna.

När man bränner sig på en portugisisk örlogsmans trådar, är det nässelcellerna som sätter igång.

– De är som små harpuner som ligger laddande. När man får tentakeln på sig, sprutar giftet ut. Då får man tusentals små harpuner på sig och det är det som gör ont, säger marinbiolog Källström.

Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet, har själv blivit bränd av den portugisiska örlogsmannen.
Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi vid Göteborgs Universitet, har själv blivit bränd av den portugisiska örlogsmannen. Bild: Pontus Johansson

Hur farlig är den då?

Professor Johannesson menar att omständigheterna avgör hur farlig den portugisiska örlogsmannen är.

– Bränner man sig illa bör man uppsöka sjukhus. Farlighetsgraden beror på hur omfattande skadan är och hur känslig man är.

Ordentligt giftig

Björn Källström menar att arten tillhör den ordentligt giftiga sorten och avråder från att bada när den härjar.

– Arten är rejält giftig och farlig för oss människor. Den leder till ordentliga brännsår och ärr och kräver nästan alltid sjukvård, säger Källström.

ANNONS

Men Kerstin Johannesson manar till lugn för den som är orolig för att den svenska västkusten ska få örlogsmanbesök.

– Det tror jag inte, inte än så länge. Portugisisk örlogsman gillar varmare vatten, säger Johannesson.

Och för den som är orolig att stöta på djuret nere vid Medelhavet, har hon tydliga tips.

– Man kollar ju alltid innan man hoppar i, så det är bra att hålla uppsikt! Man ser dem ganska lätt, och de ligger ofta uppspolade på stranden. Sedan vet förstås lokala aktörer hur man ska agera, säger Kerstin Johannesson.

– Man ska verkligen inte försöka hantera dem och absolut inte bada om stranden är avspärrad. Portugisisk örlogsman är farlig för oss människor, men jättefina att titta på, säger Björn Källström.

LÄS MER:Varelserna som kan förstöra badet på västkusten

LÄS MER:Dotter hade bikini – blev utskälld på Saltholmens kallbadhus

LÄS MER:Kommunen avråder från bad vid flera badplatser

ANNONS