Tysklands badhus och friluftsbad får alltmer problem med föräldrar som har näsan i telefon i stället för ögonen på sina barn.
Tysklands badhus och friluftsbad får alltmer problem med föräldrar som har näsan i telefon i stället för ögonen på sina barn. Bild: Martin Meissner

Badhus inför hårdare mobilregler – för föräldrar

Föräldrar som stirrar på sina mobiltelefoner i stället för att hålla koll på sina barn har blivit ett växande problem i tyska badhus.
I Hamburg sätter man nu hårt mot hårt – och kastar ut föräldrar som inte kan slita sig från sina telefoner.

ANNONS
|

För barn är badhus en plats för lek, stoj och stim, men olyckan kan vara framme – och då går det fort. För föräldrar gäller det att vara vaksamma när de små är i vattnet, men i Tyskland märker badhusen alltmer hur koncentrationen sviktar, och att fokus i stället hamnar på mobiltelefonen.

I Hamburg har det på senare tid varit mycket nära att leda till allvarliga konsekvenser, skriver Bild. Inom loppet av tolv dagar har två incidenter ägt rum, där räddningstjänsten behövt återuppliva barn som varit obevakade. I ett fall pratade en mamma länge i telefon, och lämnade till och med simhallen, medan hennes dotter var obevakad i minst tio minuter.

ANNONS

Under den tiden hann dottern nästan drunkna. Mamman märkte ingenting förrän ambulansen anlände.

– Våra badvakter måste ofta ta över föräldrarnas uppgifter och uppmana vårdnadshavarna att inte koncentrera sig på sina telefoner, utan på sina barn, säger Michael Dietel, talesperson för Hamburger Bäderland som driver stadens badhus.

Portas om de inte lyder

Hamburger Bäderland försökte med en informationskampanj och instruerade badvakterna att prata med föräldrarna, men deras beteende förändrades inte märkbart.

Nu inför man en hård regel.

– Den som ignorerar den första tillrättavisningen måste lämna badhuset. Den åtgärden har vi redan behövt ta till flera gånger, säger Michael Dietel.

Problemet med telefonföräldrar finns i hela landet, och den hamburgska metoden har inte gått obemärkt förbi. Enligt Eric Voss, utbildningsledare för Tysklands paraplyorganisation för badhus, har föräldrar portats från simhallar i flera delar av landet, däribland Mönchengladbach, Leipzig, Freiburg och Worms.

LÄS MER:Äventyrsbadet The Reef i Fredrikshamn stängt på grund av råtta

ANNONS